Izbor UrednikaZivot i Stil

Откривено да ли корона вирус изазива кијање и цурење носа

Симптоми корона вируса (Covid-19) наликују симптомима обичног грипа, а често и симптомима прехладе и вирозе, али се различито манифестују од особе до особе.
Могуће је издвојити неколико симптома који захватају све заражене корона вирусом, али битно је напоменути да се код сваке особе они испољавају другачије. Најчешћи симптоми Covid-19 вируса су температура, умор и сув кашаљ.

Како да знате да имате корона вирус?
Најпровереније информације о симптомима болести потичу из недавне студије Светске здравствене организације која је пратила податке више од 55.000 потврђених случајева у Кини.

Ово су најчешћи симптоми које су пацијенти пријављивали:

Грозница: 88%

Суви кашаљ: 68%

Умор: 38%

Испљувак или искашљавање гноја из плућа: 33%

Кратак дах: 19%

Бол у костима или зглобовима: 15%

Бол у грлу: 14%

Главобоља: 14%

Мучнина или повраћање: 5%

Запушен нос: 5%

Дијареја: 4%

Искашљавање крви: 1%

Отечене очи: 1%

Covid-19 је инфекција доњег респираторног тракта, што значи да се већина симптома јавља у пределу груди и плућима. Управо по томе се разликује од прехладе која обично доводи до инфекције горњих дисајних путева, због чега најчешће долази до цурења из носа и проблема са синусима. Ови симптоми углавном се не јављају код људи оболелих од вируса Covid-19.

Просечно време потребно људима да се разболе након инфицирања вирусом је око 5 дана. Неки се разболе брже, само дан након што су изложени, док се други разболе тек после две недеље, због чега су Сједињене Америчке државе сместиле људе у карантин у коме ће морати да бораве 14 дана.

„Ако вам цури нос, вероватно немате корона вирус“
Covid-19 се најлакше може разликовати од прехладе, алергија и грипа на основу симптома: температуре, сувог кашља и недостатка даха. Тај последњи симптом није повезан са прехладом или грипом, мада је чест код алергија.

Ако кијете и цури вам нос, мало је вероватно да имате Covid-19, пише Бизнис Инсајдер.

Дијареја је редак симптом корона вируса, али гастроинтестинални симптоми попут мучнине и пролива могу бити рани трагови инфекције, открила су прелиминарна истраживања. а преноси Бизнис Инсајдер. То је такође симптом који се обично јавља код особе заражених вирусом Covid-19 и код деце болесне од грипа.

Већина људи (око 80 одсто) опоравља се од болести без посебног третмана лечења. Отприлике 1 од сваких 6 особа које се инфицирају Covid-19 вирусом постану озбиљно болесне и код њих се јављају проблеми са дисањем.

Старији људи и пацијенти са хроничним болестима, попут високог крвног притиска, срчаним проблемима или дијабетесом имају већу вероватноћу да развију озбиљне симптоме болести. Особе које имају температуру, кашаљ и отежано дисање треба да потраже лекарску помоћ.

Здравствено упозорење за путнике који долазе из заражених подручја
Сви који су боравили у подручју у којима су актуелне епидемије Covid-19, или били у контакту са особама код којих је потврђена инфекција или постављена сумња на њу, или су посећивали здравствене установе у којима се лече оболели од ове болести дужни су да се држе следећих упутстава Министарства здравља и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“:

– у наредних 14 дана смањите контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима,

Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство о томе како правилно очистити и дезинфиковати просторије за време кућне изолације, а већина ових савета може бити корисна и осталим

– ако осетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете, и позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје у коме боравите. Од епидемиолога ћете добити упутства о даљем поступку.

– За ближе информације позвати број Министарства здравља – 064 8945 235, или Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић–Батут” – 011 2684 566, или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите чије контакт информације можете пронаћи на овом ЛИНКУ Министарства здравља.

Извор: telegraf.rs

Ознаке: кијање, коронавирус, симптоми, цурење носа