Vesti

ПАТРИЈАРХ ПОРУЧИО (ВУЧИЋУ): Србија без Косова није Србија

Српска православна црква апсолутно остаје на становишту да је Косово неотуђиви део Србије, без којег Србија није Србија, поручио је уочи Видовдана патријарх Иринеј.

Иако је ранијих година имао обичај да један од највец́их празника Српске православне проводи на Косову, овога пута, због обавеза у Београду, српски патријарх неће путовати, преноси Танјуг.

„Тамо је почетак свега. Ми се морамо борити за ту територију и морамо пронац́и пут да оно остане у оквиру наше земље. Сила отима земље и градове, али оно што се њоме отме једног дана се може и повратити. Управо је Косово најбољи доказ за то, јер је много времена било под Турцима, па је ипак ослобођено”, рекао је Иринеј за портал Нова, преноси Танјуг.

Говорец́и о значају Видовдана и контекста у којем се обележава, патријарх је нагласио да Косово и Метохија чине темељ наше државе, без којих „Србија није Србија“.

„Тамо је почела наша култура. На том простору се налазе наше највец́е светиње и проливена је огромна крв од Видовдана до данас“, рекао је он.

Патријарх је додао да је Косово „света земља, за коју се везује сва историја српског народа“.