Izbor UrednikaTop

Побуна дипломата: Легализујете довођење љубавница у МСП

Синдикат Министарства спољних послова упутио је 30. септембра интерни допис, сувопарно насловљен као „Осврт на Изјашњење ГС у вези са мишљењем Синдиката МСП на Предлог правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у МСП“. Иза пажљиво констурисаних примедби на рачун нове систематизације, крије се, како кажу извори портала Нова.рас из Министарства, побуна каријерних дипломата против „старлета“ које освајају Дачићево министарство.

Већ на почетку поменутог дописа, иначе упућеног секретару Вељку Одаловићу и министру Дачићу, упућује се опаска:

“Синдикат жели да укаже на значај пуне и непристрасне примене свих аката који уређују функционисање МСП, будући да је до сада често био случај да се сви ови акти, почев од Закона о спољним пословима, преко Уредбе о условима за стицање и губитак дипломатског звања до Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места, тумаче екстензивно, а примењују селективно, што не би смео да буде случај”, наводи се у допису.

Сличне оцене понављаће се кроз цели документ, који је дугачак готово четири стране.

Ниски критеријуми, пајаци и љубавнице

Према речима саговорника портала Нова.рс, иначе добро упознатог у рад Министарства спољних послова, проблем се може сажети у четири широке тачке:

“Најпре, Синдикат је реаговао на потпуну ерозију дипломатске службе. Шта то значи? Код куће вам седе дипломате, нераспоређене, и примају плати по годину или две године – понављам, нераспоређени”, каже наш извор.

Наш саговроник потом скреће пажњу да велика већина амбасадора није именована, што такође изазива револт код запослених дипломата.

“Чак две трећине највишег дипломатског ешалона није именовано – помоћника министра за билатералу, мултилатералу. Министарство је потпуно обезглављено”, каже наш саговорник и износи тешке оптужбе на рачун руководства МСП:

“Овим правилником на који се Синдикат побунио, спуштају се критеријуми, брише се професионалност дипломатије, легализује се довођење љубавница и пајаца са стране и њихово напредовање… Овим новим актима се омогућава да неко дође до звања амбасадора са 10 година рада – као кад би генерал постао војник који је у војсци 10 година”, закључује наш саговорник.

“Сведоци смо различитих аршина”

Овакав став се, нема сумње, може прочитати и у самом допису. Тако се, на пример, у једном пасусу дописа наводи да се Синдикат у потпуности слаже са тим да се “не може штитити ексклузивност МСП”, да оно не би требало да буде “затворени клуб”, али да “сва лица која се запошљавају у МСП ради обављања послова из његове делатности (укључујући и она која се у радни однос примају по члану 41. Закона о спољним пословима), треба да испуњавају строго прописане критеријуме који се, између осталог, тиче познавања страних језика и успешно положеног дипломатско-конзуларног испита, али и да за све њих важе исти критеријуми када је остваривање радних права у питању (напредовање, премештаји и др.)”.

“Нажалост, према постојећем стању, свакодневно смо сведоци примене различитих аршина којима се у највећој мери дискриминише једна групација запослених – каријерне дипломате. Довољан доказ дискриминације представља чињеница да каријерни дипломата ни у ком случају не може да достигне звање амбасадора у МСП – са 10 година радног искуства у струци, министра саветника – са 8 година радног искуства у струци, па чак ни другог секретара – са 4 године радног искуства, док то исто не важи за лица која су засновала радни однос по неком другом основу и, готово по правилу, добила висока или највиша дипломатска звања без икаквог претходног искуства рада у дипломатској струци или пак области спољне политике”, наводи се у допису.

Опстају државне старлете

Између редова, да се приметити да стара бољка и даље мори Министарство. Пракса која је најочигледнија била за мандата Ивана Мркића – запошљавање неквалификованих кадрова међу којима је био и велики број млађих, атрактивних девојака – опстаје и даље. Иако су и министар Дачић и секретар Одаловић неколико пута и јавно говорили о овом проблему, старе навике тешко умиру.

Dušica Jevđenović i Milivoje Zarubica, Foto:Facebook

Најпознатија међу “старлетама у МСП” била је свакако Душица Јевђеновић. Јевђеновић, која је у МСП стигла у поменутом таласу, била је службеница Министарства спољних послова. Након што се јавност у више наврата питала које су њене квалификације за ово место, Јевђеновић је смењена, а последњи пут била је актуелна у јавности када је прошле године пријавила свог супруга Миливоја Зарубицу – иначе познатог као један од највећих трговцем робљем у Србији.

Међу њима је и Вања Хаџовић, која је, према речима бившег шефа дипломатије Мркића, у МСП стигла на препоруку потпредседника СПС и актуелног министра за државну управу и локалну самоуправу Бранка Ружића. Била је потпредседница омладине СПС у Земуну. Завршила је “Мегатренд”, а позната је и по обнаженим снимцима на интернету. Уписала је и Дипломатску академију, али ју је напустила.

Извор: nova.rs