Vesti

Побуна народа у Ракити: Две цеви ишчупане, цевовод онеспособљен! (ВИДЕО)

У селу Ракита, у близини Бабушнице, мештани као и активисти који су им се придружили, подстакнути акцијом у организацији Покрета „Одбранимо реке Старе планине“ успели су да пробију две цеви, и тако онеспособе цеводe.

Акција пробијања цеви завршена, “урадили смо све што се рукама могло”

Након што је пробијена још једна цев, акција је завршена, јер, како кажу организатори и активисти, урађено је све што се могло урадити рукама, крамповима и брусилицама. “За остало је потребна тешка механизација”.

Организатори, активисти и мештани задовољни су учинком, пошто су онеспособили цевовод и спровели оно што држава годину и по дана није спровела.

Блатњави, мокри али и задовољни, упутили су се ка центру села да пробају домаћи пасуљ.

Чује се и грмљавина, а мештани очекују невреме.

Мариника Тепић у Ракити

“Дошла сам данас као грађанка а не политичарка. Много сам научила из овог дана и видела сам шта све људске руке могу да ураде када се уједине”, рекла је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

Раније у току дана

Тренутно се окупило више стотина људи, који су успели да ишчушају прву велику цев! Међу окупљенима је и Мариника Тепић, др Дејан Жујовић…

Грађани бацају камење на цеви како би их извадили из лежишта, спремне и брусилице.

Активисти набавили већу брусилицу и агрегат. Пробијена је прва цев у Ракитској реци, онеспособљен цевовод

– Нема техничких услова да се цев физички уклони из реке, за то је потребан багер, али је цевовод онеспособљен – рекли су активисти.

Александар Јовановић Ћута поручио је да је тренутак да се “ово ђубре избаци из реке”, показујући на цевовод.

“Нема одступања, свима треба да буде јасно да ће грађани спроводити закон ако га држава не спроводи”, рекао је Ћута.

Нема полиције и нема никаквих инцидената.

Грађани, активисти и мештани од алата имају крампове и лопате. И даље нема полиције у селу, али су патроле виђене на путу ка том селу, и тражили су личне карте.

Полиција је легитимисала све чланове Народних патрола, али су они после тога ипак наставили ка реци.

Александар Јовановић Ћута, активиста покрета “Одбранимо реке Старе планине” објавио је почетак акције вађења дела цевовода за мини -хидроелектрану “Звонце” у селу Ракита.

“Позивам вас да не провоцирате полицију, уколико се појаве”, поручио је окупљеним активистима и мештанима.

Прошло је више од годину и по дана од усвајања решења о вађењу дела цевовода за мини-хидроелектрану “Звонце” у селу Ракита, а цеви и даље леже укопане.

Зато су активисти и мештани овог села у близини Бабушнице решили да узму ствари у своје руке. Покрет Одбранимо реке Старе планине организовао је вађење цеви из корита Ракитске реке, а у акцију су укључили бројни грађани.

Неки су стигли још протекле ноћи и за акцију су се припремали уз логорску ватру и прикладну музику. Покрет Не давимо Београд је подржао одбрану Ракитске реке и организовао долазак из престонице.

У акцији је свако помогао чиме је могао,а багера и тешких машина није било. Брусилицама, ашовима, рукама, чупане су цеви из Ракитске реке.

Ракита административно не припада Старој планини, али је покрет Одбранимо реке старе планине решио да не чека скрштених руку. Ипак, упућиван је и апел да не буде сукоба и немилих инцидената са полицијом.