Izbor UrednikaZivot i Stil

ПРАВЉЕН КО ВАКЦИНА ПРОТИВ ХИВА?! Научници расправљају да ли је вирус прешао са животиња или је створен вештачки

Од када је крајем прошле године откривен нови, смртоносни сој коронавируса у светској научној заједници траје расправа да ли је Ковид 19 прешао са животиња на човека или је створен вештачки, у некој лабараторији. Кина је доказивала да се зараза раширила са централне пијаце у Вухану, и да је вирус у мутацији дошао до човека преко меса слепих мишева. Сумњу је изазивала чињеница да се у Вухану налази главна кинеска војна биолошка лабараторија.

Безбедност вируса у кинеској лабораторији у Вухану је била упитна, на шта су америчке дипломате и научници указивали Вашингтону, показују дипломатска документа која су стигла из амбасаде САД у Кини, а преноси БиБиСи.

Сумње је подстакао и председник САД Доналд Трамп који је рекао да америчка влада проверава незваничне извештаје који говоре о томе да је вирус “побегао” из лабораторије, док је амерички државни секретар Мајк Помпео поручио да „Пекинг мора да каже све што зна о вирусу“.

„Гледајте то овако, нисам здовољан. Разговарао сам са њима. То је могло да се заврши много раније, али они нису објавили шта се догађа унутар Кине. Зато нисам срећан са понашањем Кине“, рекао је Трамп.

Пекинг упорно тврди да нема доказа да је вирус потекао из лабораторије у Вухану.

„Наш став поводом порекла вируса је јасан. Представници Светске здравствене организације су неколико пута поновили да нема никаквих назнака да је вирус креиран у лабораторији“, поручио је портпарол кинеског министарства здравља Цао Лијан.

Француски вирусолог, добитник Нобелове награде за физиологију и медицину 2008. године за изоловање ХИВ вируса, Лик Монтањије тврди да КОВИД-19 нема природно порекло и да је направљен у лабораторији.

„Вирус није природног порекла, то је дело молекуларних биолога. Није познато са којим циљем је то урађено. Мој посао је изношење чињеница, никога не оптужујем и не знам ко је то учинио и зашто. Могуће је да су хтели да произведу вакцину против ХИВ вируса“, напомиње Монтањије.

Ипак већина научника верује да вирус корона није настао као биолошко оружје, него да је животињског порекла: „Само је природа толико интелигентна да може да га створи“, изјавио је за Радио слободну Европу Професор др Андреј Трампуз, директор лабораторије за истраживање инфективних болести на Универзитета у Берлину.

Вашингтон пост је објавио да се, на основу дипломатских докумената до којих је дошао, јасно види да су амерички научници током 2018. године неколико пута одлазили да провере места на којима се врше истраживања коронавируса у Кини.

Научници су чак два пута упозоравали Вашингтон о небезбедним условима у кинеским лабораторијама.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да нас очекује још три таласа корона пандемије.

Извор: Н1