TopZivot i Stil

Први контакт? У свемиру се чују сигнали попут откуцаја часовника…

Астрономи из целог света су већ дуже време фасцинирани мистериозним радио-сигналима који „бомбардују“ нашу планету из дубоког свемира. Неки од њих их повезују са могућим ванземаљским обавештењима.

Нова студија међународног тима научника ког предводе астрономи из Британске Колумбије у Канади, открила је да мистериозни извор радио-сигнала допире из галаксије која је удаљена 500 милиона светлосних година од нашег, Сунчевог система, и шаље брзе радио-сигнале попут откуцаја часовника у 16,35-дневних циклуса, укључујући 1 до 2 сигнала на сат у периоду дужем од четири дана и 12-дневној тишини пре него што поново почне.

Откриће је важно јер од радио-сигнала бржих од 150 забележених у опсерваторијама широм планете Земље у последњих деценију и по, само њих десет се поновило, али ниједан тако стабилно као извор који се анализира у студији. Штавише, само је неколицина сигнала праћена до галаксија из којих су дошли.

Мистериозни сигнал, познат као ФРБ 180916.Ј0158+65, први пут је откривен 2017. године, али се и даље непрестано понављао, мада око 600 пута слабије него први пут. Научници су у студији анализирали 28 „рафала“ радио-сигнала у периоду између септембра 2018. и октобра 2019, потврдивши образац уз закључак да је ово „прва откривена периодичност било које врсте у извору ФРБ-а“.

Нови ФРБ ухваћен је на СДС Ј015800.28+264253.0 галаксији која формира звезду на око 500 милиона светлосних година од Земље.

„Откривање 16,35-дневновног периода у понављању ФРБ извора је важан доказ природе тих објеката“, саопштили су научници, пружајући неколико могућих објашњења овог феномена.
Једна могућност је да је реч о објекту који кружи око Сунца и шаље сигнале само у одређеном моменту у својој орбити. Друга је да би то могао бити сигнал који шаље бинарни скуп звезда који се састоји од масивне и супер густе, високо магнетизоване неутронске звезде. Или би то могао бити самостални објект настао ротацијом или колебањем попут високо магнетизоване неутронске звезде.

Иако то научници не спомињу, не искључује се могућност да би могао бити ванземаљски облик живота који покушава успоставити контакт са другим облицима живота у галаксији. Научници су били фасцинирани концептом успостављања контаката са венземаљцима радио-таласима још од 1890-их, а бројне земље су прошлог века изградиле велики број радио-телескопа како би „ухватиле“ долазне, венземаљске радио-таласе.

Аутори студије планирају да посматрају објект који емитује сигнале водећи рачуна о траговима у вези са његовим пореклом. Скенирање СДС Ј015800.28+264253.0 помоћу телескопа за рентгенско и гама-зрачење може пружити нове трагове за утврђивање његовог идентитета.

Извор: sputniknews.com