Izbor UrednikaVestiVideo

ПРВИ ЛЕТ НАОРУЖАНОГ ЛОВЦА: Руски стелт дрон тестирао нове могућности! (ВИДЕО)

Руска тешка стелт беспилотна летелица С-70 Охотњик-Б (Ловац) полетела је први пут у режиму рада ловца-пресретача, са симулираним ракетама ваздух-ваздух.

С-70 Охотњик-Б (Фото: Јутјуб)

Полетање је изведено на полигону Ашулук. Ово није први лет Охотњика-Б, али су током претходних тестова у ваздуху само процењивани летачки квалитети, и нису носили наоружање.

– Са писте војног аеродрома на полигону Ашулук изведено је неколико летова Охотњика-Б са функционалним симулаторима вођених ракета ваздух-ваздух. Такве ракете у борбеној верзији су дизајниране да униште друге летелице – рекао је извор из руске војске за РИА Новости.

Извор је објаснио да ће изведени летови „омогућити процену спреге авионике дрона са системима за навођење пројектила борбеног авиона Су-57“.

С-70 Охотњик-Б, који је развио Конструкторски биро Сухој, требало би да постане прва тешка беспилотна летелица у руским ваздухопловним снагама. Уређај је направљен према шеми „делта крила“ уз употребу материјала који смањују радарски одраз.

Беспилотна летелица је дугачка 19 метара, има распон крила од 14 метара, а његова полетна тежина је 20 тона. Максимална брзина је око 1000 километара на сат. Први лет Охотњика је изведен 3. августа и трајао је више од 20 минута.

Наставак тестирања Охотњика показује очигледну решеност руске војске да надокнади велики заостатак у развоју и коришћењу беспилотних летелица. Многе земље, попут САД, Израела, па чак и Турске, су далеко испред Русије по питању коришћења борбених дронова, који су се у неколико сукоба, попут Либије и Нагорно-Карабаха, показали као оружје које одлучује о исходу ратова.

Извор: Вечерње Новости