Izbor UrednikaTopVesti

ПРЕТУЧЕНА ЈЕР ВОЛИ СРБИНА: Насиље, понижавање, мучење, па чак и шишање

ОШИШАНА и тучена јер „воли хришћанина“. Дубоко сам шокиран актом тортуре над овом младом девојком од 17 година. Четворо који су у то умешани одведени су у притвор. Овакво варварство захтева најстроже казне. Тим речима обратио се министар унутрашњих послова Жералд Дерамнен после породичног насиља у муслиманској фамилији из Босне у француском месту Безансон, када су се отац, мајка, стриц и стрина иживљавали над девојком која се забавља са Србином.

Овај немили догађај изазвао је огромно интересовање француске јавности и реакције званичника свих политичких боја. Тако је твитом реаговала и Марлен Скијапа, делегирани министар за грађанство.

Насиље, понижавање, мучење, па чак и шишање! Срам био те родитеље, тог грозног стрица. За ова дела морају да буду осуђени. Подршка овој младој девојци, њеној слободи, њеном интегритету, достојанству. И хвала њеном момку који је омогућио да буде спасена – написала је министарка.

Ужаснута је и градоначелница Безансона Ан Вињо:

Овај грозни чин неподношљивог насиља мора да се осуди са великом одлучношћу. Нетолеранцији коју су показали чланови ове породице према избору своје ћерке нема места у нашој републици.

Реаговао је, чак, и Пјер Московиси, председник Ревизорског суда, бивши европски комесар и француски министар.

Седамнаестогодишњакиња претучена и обријана у Безансону јер воли хришћанина! Тај чин мучења и понижавања је грозан, назадан и неподношљив. Мора бити прописно кажњен – поручио је Московиси.

Читава Француска дигла се на ноге у осуди овог стравичног чина. Први је вест о овоме објавио регионални лист „Ест репибликен“, а уследило је велико интересовање медија. У граду са стотинак хиљада душа у близини границе са Швајцарском сви су шокирани оним што се догодило претходних дана.

До напада на девојку дошло је у понедељак 17. августа у породици која се из БиХ у Француску доселила пре нешто више од две године. Пре неколико месеци, она је почела да се забавља са двадесетогодишњим Србином, који живи у истој згради у Безансону.

Заменик државног тужиоца из овог града Маргарет Паријети истиче да се две породице познају и да није било проблема све док двоје младих нису почели да говоре о венчању.

– Ми смо муслимани, нећеш се удати за хришћанина! – пренела је Паријети речи родитеља које су тада упутили својој кћерки.

Мајка и отац су јој одузели телефон и забранили јој да се виђа с младићем. Спречени у љубави, двоје младих се одлучило на краткотрајни бег. Отишли су ван града на четири дана, све време одржавајући контакте с породицама.

– Желели су да на тај начин покажу колико је њихова љубав јака – изјавила је тужитељка Паријети.

Млади Србин је током одсуства на свом телефону добијао претње од несуђене тазбине. Када су се вратили, обоје су се склонили у стан његових родитеља.

Онда су кренуле да стижу „помирљивије“ поруке девојчине мајке, па су двоје заљубљених у понедељак одлучили да се појаве на вратима муслиманске породице, заједно са младићевим родитељима.

Врло брзо ситуација је измакла контроли. Заменица тужиоца је пренела да је први шамар девојци ударила мајка. Потом је дошло до ескалације насиља. Одвукли су је у собу, ударајући је. Отац је тражио од свог брата да је ошиша машиницом, што је овај и урадио.

– А имала је косу дугу 60 сантиметара – пренела је Маргарет Паријети детаље овог гнусног чина.

На сведочењу, младићеви родитељи су истакли да се нису усудили да интервенишу јер нису били у свом стану, али да су свог сина одмах послали да обавести полицију.

Родитељи су најпре покушали да је сакрију, али је полиција пронашла. Одмах је пребачена у Хитну помоћ. Девојка има сломљено ребро и хематоме по целом телу, укључујући и иза уха, што указује на то да су је вукли и чупали за косу. Лекар јој је преписао две недеље мировања.

Извор: novosti.rs