Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Резултати истраживања:Корона прети да уништи човечанство и након што је искоренимо

Научници су објавили алармантно упозорење због потенцијалних штетних ефеката на плодност мушкараца које узрокује вирус корона који прети да уништи човечанство и након што се пандемија заврши.

Истраживачи са Универзитета за науку и технологију Хуажонг у Вухану позивају на хитна истраживања дугорочних последица инфекције ковид 19 на плодност мушкараца због појаве многобројних доказа о смањеној покретљивости сперматозоида, мањем броју сперматозоида и оштећењу тестиса.


Страх од нове пандемије: Гљивична инфекција отпорна на лекове озбиљна глобална претња
„Сматрамо да је потребно хитно праћење стања мушких пацијената заражених вирусом корона током опоравка“, рекли су микробиолог Ју Тиан и репродуктивни биолог Ли-куан Жоу.

САРС-КоВ-2, вирус који узрокује болест ковид 19, улази у људско тело путем ензима који је присутан у бројним виталним органима, укључујући плућа, срце, бубреге и црева. То их оставља подложнима значајним оштећењима јер се вирус ту настани и почиње неконтролисано да се умножава.

Рецептор ензима налази се у респираторном, дигестивном, циркулацијском, неуролошком и потенцијално чак и у мушком репродуктивном систему. Прелиминарне студије утврдиле су присуство вируса у узорцима сперме пацијената оболелих од ковида 19.

Истраживачи са немачког и иранског универзитета извештавају о директним доказима о оштећењу тестиса након инфекције короном. Они су открили маркере упале у узорцима ткива 84 пацијента са ковидом 19 од укупно 189 узорака.

Тимови су тестирали квалитет сперме и тражили знаке оксидативног стреса код пацијената. Открили су да су упала и ћелијски стрес двоструко јачи код оболелих од ковида 19 од контролне групе.

Забрињавајуће је да су сперматозоиди заражених пацијената три пута спорији, а такође је и сам број сперматозоида био драматично нижи.

„Ови ефекти на ћелије сперме повезани су са нижим квалитетом сперме и смањеним потенцијалом плодности“, казао је лидер тима истраживача Бехзад Хајизадех Малеки.
„Иако су ови ефекти показали тенденцију да се временом побољшају, они су остали значајно повећани код пацијената са короном, а размера ових промена такође је повезана са тежином болести“, додао је.

Ако се ови налази потврде и поткрепе додатним истраживањима, то прети да се усагласи са постојећим кризама плодности у многим западним земљама. Ситуацију ће вероватно погоршати и несигурна економска ситуација у којој претња глобалном рецесијом и даље виси у ваздуху, преноси РТ.