Izbor UrednikaTopVesti

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Мило пада са власти после три деценије

За председника Црне Горе Мила Ђукановића парламентарни избори у недељу могли би да буду судбоносни, пошто није искључено да се оконча ера његове владавине дуга три деценије.

Први пут од увођења вишестраначја и једанаестих избора у Црној Гори, истраживања указују да црногорска опозиција у збиру ужива подршку чак 52 одсто грађана, у односу на 48 одсто колико има његова ДПС са мањим партнерима.

Ђукановића је, указују поједине анализе, скупо коштао сукоб са СПЦ и доношење спорног Закона о слободи вероисповести. Отпор народа и даље расте пошто и у крњој кампањи због епидемије коронавируса власт ДПС удара на СПЦ забраном верских служби у храмовима, хапшењем учесника ауто-литија и протестних шетњи… Уз то, економија је на коленима због пропасти туристичке сезоне.

Народ се пита
Носилац опозиционе листе коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић сматра да је победа опозиције извесна.

– Дошло је време да са власти оду они који су Црну Гору заробили, учинили је приватним поседом њихових себичних интереса и привилегованим феудом владајуће фамилије и њихових пријатеља. Ми смо чекали 30 година и дочекасмо и тај 30. август јер је то дан наше победе – казао је Кривокапић.

Он је истакао да тамо не постоји никаква просрпска опција и да је листа на чијем је челу усмерена на будућност свих грађана Црне Горе:

– Избори су прилика да се покаже да је Црна Гора изнад сваке власти, да је народ онај који одлучује о држави и напретку, а не неколико умишљених појединаца да су незаменљиви.

Белоруски сценарио

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је реалан сценарио завршетак Ђукановићеве ере владавине, ако не у недељу, онда ускоро:

– Вероватно је и већи проценат грађана против Ђукановића и ДПС јер велики број грађана се плаши да то јавно каже после деценија диктаторске страховладе. Али то не мора да значи његов пораз у недељу јер је старо правило таквих режима да побеђује онај ко броји гласове, а не онај ко гласа. То би пак био увод у још већи грађански бунт и протесте, односно белоруски сценарио, нарочито што је и економија на климавим ногама, што ће да се осети на зиму због пропасти туристичке сезоне.

Ђукановић је јуче у оквиру кампање ДПС посетио родни Никшић. Фотографије, међутим, показују да је тамо доживео потпуни фијаско јер се „подршка“ свела на једва неколико чланова. Наиме, на основу фотографија објављених у црногорским медијима добродошлицу Милу пожелео је једва 20 Никшићана.

Ко учествује на изборима
– Социјалдемократе

– Бошњачка странка

– Хрватска грађанска иницијатива

– СДП

– Хрватска реформска странка

– Платформа „Црно на бијело“

– Албанска коалиција Једногласно

– Одлучно за Црну Гору! – ДПС Мило Ђукановић

– коалиција За будућност Црне Горе

– Албанска листа

– коалиција Мир је наша нација

Бирачима нуде паре за глас
Црногорска опозиција сумња да Ђукановић, у страху да би у недељу могао да доживи изборни дебакл, „увози“ и дуплира гласаче. У Црној Гори бирачко право има 541.232 грађана, што је у односу на председничке изборе пре две године за око 8.600 бирача више.

Уз то, број особа уписаних у регистар црногорских држављана је 780.542, од којих 678.178 има пријављено пребивалиште у Црној Гори.

Опозиција је остала без одговора како је могуће да се од последњег званичног пописа становника 2011. број држављана за протеклих девет година повећао за 209.000 или 36,67 одсто. Уз то, у јавности се помиње да ДПС нуди од 100 до 500 евра за један глас.

Истраживање
– „Одлучно за Црну Гору – ДПС Мило Ђукановић“ – 35,3 одсто

– Демократски фронт За будућност Црне Горе – 24,7 одсто

– коалиција „Мир је наша нација“ (предвођена Демократама) – 16,5 одсто

– листа „Црно на бијело“ коју предводи Уједињена реформска акција – 6,6 одсто

– листа Социјалдемократа „Ми одлучујемо досљедно“ – 5,3 одсто

– Бошњачка партија „Исправно“ – Рафет Хусовић – 4,8 одсто

– „Јака Црна Гора“ Социјалдемократске партије – 4,2 одсто

– Албанска листа Генци Ниманбегу – Ник Ђељошај – 1,9 одсто

– албанска коалицију „Једногласно“ – 0,4 одсто

– Хрватска реформска снага – 0,3 одсто

* прогноза излазности 66 одсто

* истраживање спроведено од 5. до 12. августа на узорку од 1.037 испитаника

* једино јавно објављено истраживање јавног мњења Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ) из Подгорице.

 

Извор: Српски Телеграф