TopZivot i Stil

„Ризиковали смо што сам остао Србин“

Први тенисер света Новак Ђоковић говорио је о томе како је могао да промени држављанство и игра под заставом Велике Британије.

Српски ас открио је да понуду добио када је имао 14 година на једном турниру.

Услови су били фантастични за његову породицу, посао, кућа и најбољи могући тренинзи, али су Ђоковићеви родитељи преломили и рекли „НЕ“.

„На нашу срећу био сам јако добар на иностраним турнирима за дечака од 12 и 14 година. Видели су ме страни тениски агенти и добили смо понуду да променимо држављанство, британско је било у питању када сам имао 14 година“, рекао је Ђоковић у разговору са Грејемом Бесинџером.

„То је било веома примамљиво за моје родитеље у том тренутку јер би решило бројне проблеме. Моји родитељи би добили посао, ми кућу, била је сјајна понуда“

На његове речи довезала се мајка Дијана.

„Не можете да продате дуђу и оно што сте. нисам могла да живим тамо, деца би боље живела тамо, али нико од нас не би био срећан. Мислим да Новак никада не би играо за Великуз Британију као што игра за Србију целом душом“, рекла је Дијана.

Новак је додатно појаснио целокупну ситуацију.

„Не могу да кажем да би било погрешно и да смо отишли тада, ко зна како би било, али је живот организовао све. Да будем искрен, одлука да не одемо је највише мојих родитеља, иако сам и ја био укључен у разговор. Нисам имао добар осећај од почетка, не желим да идем у Енглеску, не знам никог тамо, хоћу да останем са мојим пријатељима у мојој земљи. Тамо не бих био срећан. Разумео сам да је то одлука породице и да морамо да се жртвујемо да бих био тенисер. Ипак, мама и тата су направили ризичан потез и одлучили да одбију понуду“.

Говорио је и о самим почецима у тенису.

„Са четири године заљубио сам се у тенис када ми је отац донео три рекета. Правили су се терени испред ресторана који су држали моји родитељи. Спортски ген имам јер се отац бавио фудбалом, а мајка је студирала Факултет за спорт. Није случајно што сам изабрао тенис, иако је и скијање било као опција. То је судбина, појавила се и Јелена Генчић“, закључио је.

Извор: Б92