Izbor UrednikaZivot i Stil

Само нам је то још фалило: Земљи се приближавају два астероида

Разорни пожари у Аустралији, пандемија вируса корона, пожар у Чернобиљу, а сада стижу и астероиди. Чини се да је човечанство заиста разљутило и природу и више силе.

Систем за праћење агенције НАСА открио је два астероида који ће ове недеље пролетети близу Земље. Како наводи Центар за свемирске објекте, 2020 Ге-Ха 2 и 2020 Еф-Икс 3 спадају у најопаснију категорију Аполових астероида, што значи да се њихове орбите пресецају са нашом планетом. Оба објекта су категорисана као потенцијално опасна и пролетеће близу наше планете 15. априла.

Астероид 2020 Ге-Ха 2 је широк 29 метара и како наводи НАСА, неће представљати опасност за Земљу због своје мале величине. Чак и ако астероид падне на нашу планету, он не би могао да доспе на површину, јер ће сагорети у Земљиној атмосфери, узрокујући експлозију у ваздуху.

Међутим, 2020 Еф-Икс 3 је превелик да би сагорео у атмосфери. Процењен је промер од 89 метара, отприлике величине Кипа слободе, а путује брзином од 37 км/ч. Ако падне на нашу планету, избрисаће подручје величине града.

Али ова два небеска објекта само су кикирики у поређењу са гроздом астероида који ће 29. априла пројурити поред Земље. Астероид (52768) 1998 ОП2 има пречник отприлике од три километра. Ово је велико колико и Менхетн. Добра вест је што се процењује да ће овај свемирски див проћи поред Земље на 3,9 милиона километара.

Извор: rs.sputniknews.com