Vesti

Сахрањен митрополит Амфилохије, плаче српски народ: Не дамо Косово! (ФОТО, ВИДЕО)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је умро у петак биће сахрањен данас у Саборном храму у Подгорици.Митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен данас у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Свету литургију која је почела у 9 сати служи патријарх српски Иринеј, уз саслужење више епископа.

Сахрани митрополита присуствоваће и председник Србије Александар Вучић који је јуче стигао у Подгорицу.

Посмртни остаци митрополита Амфилохија допремљени су јуче у Подгорицу из цетињског манастира, где су били изложени у храму Христовог васкрсења, пошто је велики број грађана дошао да се опрости и ода последњу пошту.

После опела митрополиту Амфилохију говориће патријарх Иринеј, након тога говоре о миторполиту одржаће председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, као и мандатар за састав нове црногорске владе, Здравко Кривокапић.

Владика Јоаникије је поручио да сви морамо да наставимо Амфилохије им путем у одбрану Косова и Метохије. Тело митрополита управо полажу у крипти храма.

У потресном говору Матије Бећковића, академик је поручио да не смемо никада признати Косово и Метохију и да нам је одбрану Космета у аманет оставио митрополит Амфилохије.

Владика Атанасије је рецитовао песму “Косово ће издати само кукавица” коју је Милутин с Косова посветио Амфилохију.

13:22 – “Сабрао нас је данас митрополит Амфилохије”

“Данашњи догађај је литија свих литија и предводи их наш митрополит”, истакао је мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић. “Твој загрљај 30. авгута уочи поноћи ми је најсрећнији сусрет. То ћу у свом срцу носити до краја живота, а речи које си рекао тада остаће да одзвањају. Рекао си тада: ‘Благо мени.’”

Патријарх Српске православне цркве Иринеј обратио се на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија у Подгорици.

„Није ни мало случајно што је блаженопочившег Амфилохија његова верна паства и пријатељи испраћају на овај најважнији пут у људском животу само један дан од Светог Петра Цетињског. Није ли ово знак велике духовне сличности две важне личности“, упитао је он.

Казао је да је то велика утеха свима чија су срца испуњена жалошћу због испраћаја митрополита Амфилохија.

„Ако упоредимо време и прилике у којима су деловали митрополити Свети Петар Цетињски и Амфилохије, обојица су се храбро борили за опстанак православне вере. Митрополит Амфилохије се при устоличењу сусрео са многим неслућеним проблемима и крајње тешким стањем“, казао је Иринеј.

Подсетио је да је тада већина храмова била претворена у торове за стоку, без монаштва и свештеника.

„Безбожничка идеологија ликовала је у својој свемоћи, духовна запуштеност у читавом народу. Упорним трудом и напором митрополит Амфилохије је апостолсом ревношћу крчио коров“, рекао је Иринеј.

Он је за митрополита Амфилохија рекао да је био покретач обнове, те да ће његово име бити уписано златним словима у српској историји.

„Надамо се да ће својим молитвама пред лицем божијим измолити да се проблеми у Црној Гори реше на најбољи начин за СПЦ и народ у Црној Гори“, казао је он.

Иринеј је изразио наду да ће народ наставити путем митрополита Амфилохија.

„Као аманет је оставио својој верној пастви љубав према Косову и МетохијИ“, казао је он.

„Нека је блажем пут на који данас одлажи душа нашег митрополита Амфилохија, великог човека нашег времена и велиек љубави према Христовој цркви и свим другим народима. Нека га Господ прими“, поручио је Иринеј.

Окупљенима се после патријарха обратио председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић који је рекао да је митрополит био његов пријатељ и један од највећих теолога у овог времена.

“Ми се од њега можемо опростити, али никада нећемо растати”, поручио је Бечић. “Надам се да си, владико, последњи епископ који је бранио своју цркву од дела сопственог народа. Тако градити, а ништа тражити – могу само велики и бесмртни.”

Ковчег са посмртним остацима митрополита Амфилохија изнесен је из храма и у току су последње припреме пред сахрану, која ће се обавити у 14 часова.

На платоу испред Храма епископи предвођени патријархом држе опело Амфилохију. Испред цркве је више хиљада људи који прате сахрану. Људи су бочно и Храм је окружен људима који прате сахрану на два велика видео бима, а за пренос се користи и – дрон.

И поред тога што је патријарх Иринеј позвао Вучића да говори на сахрани Амфилохија, то се због противљења свештенства, по свему судећи ипак неће догодити.

11:06 – Вучић стигао на литургију

Председник Србије Александар Вучић стигао је на литургију за митрополита Амфилохија и руковао се са Кривокапићем, а наш репортер јавља да је председник Србије стигао у Саборни храм у друштву бившег рукометаша Владе Мандића.

Вучић стоји до Алексе Бечића, а поред Кривокапића сместио се Милорад Додик.

11:03 – Иринеј позвао Вучића да говори

Како Тањуг преноси, председник Александар Вучић добио је позив од патријарха Иринеја и замолио га да говори данас на сахрани митрополита Амфилохија.

Још увек није познато да ли ће председник уважити позив патријарха.

10:40: Долазак председника Србије Александра Вучића очекује се сваког тренутка.

На платоу испред храма биће изведена песма “Јечам жела” у верзији коју је Амфилохије осмислио, пошто му је то била једна од омиљених песама.

Један од свештеника је за Нова.рс рекао да се надају да нико неће извиждати Вучића кад дође, “иако је заслужио”.

“Мислимо да ово није место где то треба да се уради”, рекао је наш саговорник.

10:23 – На улазу у цркву се деле маске

Из Митрополије кажу да је обезбеђено неколико хиљада заштитних маски.

10:00 – Очекује се Вучићев долазак

Долазак председника Србије Александра Вучића очекује се сваког тренутка.

На платоу испред храма биће изведена песма “Јечам жела” у верзији коју је Амфилохије осмислио, пошто му је то била једна од омиљених песама.

Један од свештеника је за Нова.рс рекао да се надају да нико неће извиждати Вучића кад дође, “иако је заслужио”.

“Мислимо да ово није место где то треба да се уради”, рекао је наш саговорник.

9:45 – Кривокапић у првом реду

Литургији присуствује и манадатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.

Он је у петак позвао техничку владу да прогласи дан жалости у Црној Гори, а потом је присуствовао испраћају митрополита Амфилохија и са Цетиња у Подгорицу.

9:40 – Црквени хор и народна ношња

Уз свештенство СПЦ, присутни су и представници исламске заједнице и Римокатоличке цркве. Испод централне куполе налази и црквени хор који учествује у молитвама, а испред главног улаза у храм направљен је шпалир младића и девојака у црногорској народној ношњи.

Председник Србије Александар Вучић још увек није дошао, а његов долазак се очекује нешто касније, а наш репортер јавља да су са председником Вучићем дошли и министар одбране Небојша Стефановић и саветница за медија председника Србије Сузана Васиљевић.

9:30 – Иринеј држи литургију

Свету литургију држи патријарх Иринеј, а заједно са њим су еспископи Српске православне цркве, међу којима је и владика Јоаникије.

9:00 – Велики број свештеника и верника већ се окупио

Људи се окупљају у Подгорици и ране зоре и већ је велики број свештеника и верника у Саборном храму.

Извор: in4c, nova.rs