Izbor UrednikaVesti

Све Дачићеве форе и гафови: Коме је све без блама певао

Крај је једне епохе: од 2008. године у разним сазивима Владе Србије једна од ретких константи био је лидер социјалиста Ивица Дачић. Премијер, потпредсендик Владе, министар полиције и иностраних послова, Дачић је у Немањину 11 доносио и политичко искуство и музички таленат. Утихнуће званичне прославе, а биће и мање смеха због његових често неодмерених изјава.

Јер лидер социјалиста није био нимало стидљив када су у питању вокалне способности, а није се либио да запева ни најважнијим државницима.

Тако је председника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана, разгалио песмом током његове прве посете Београду 2017. године. Том приликом новцем га је закитио амбасадор ове земље у Србији. Није то било понижавање министра дипломатије, него обичај.

Нешто раније те године, потпредседник Владе запевао је италијнску арију “О соле мио” и то на инаугурацији председника Александра Вучића. Арија је посвећена сунцу, као извору живота на планети земљи.На снимку се види и како га снима бивши министар спољних послова Италије и саветник председника Србије Франко Фратини.

Певао је лидер СПС и грчком амбасадору. Том приликом је ломио и тањире, што је грчки обичај.

Највећи великодостојник ком је Дачић певао био је Владимир Путин. То је било и природно с обзиром на то да је СПС склон мајци Русији.

Ипак, председник СПС најпознатији је по певању Миљацке, песме Халида Бешлића. Ту је псему певао често, у бројним пригодама, и она до данас остаје његов заштитни знак.

Било је још нумера које вреди запамтити, али и изјава које ће остати упамћене. Највише се памти она везана за Калемегдан и легендарно “Кале, значи брдо…То су били Турци”, које је упутио страној делегацији. Недавно је, рецимо, у јутарњем програму ТВ Прва рекао ово: „Имали смо ми пре Ковида-19 и Г 17, па смо преживели“. Забавно. Салве смеха изазвала је и његова изјава у Словенији, на панелу посвећеном Западном Балкану и перспективама за чланство у Европске уније: „Има неких промена од прошле године, столице више нису дрвене…. За доручак су биле само три земичке, а од тога, једна празна….. Па, каква је то ЕУ, чиме ћете нас привући?“

Што се тиче изјава које ће остати у политичкој историји, свакако је најпознатија она коју је рекао у ноћи политичког превата – маја 2012. године: “Можда се у Србији не зна ко ће бити председник, али се добро зна ко ће бити премијер”, рекао је Дачић припремајући пут за преговоре о првој напредњачкој Влади. И био је премијер.

За крај, ево једне изјаве и из “жуте штампе”. Министар спољних послова је, за сукоб пензионисаног генерала полиције Симића и његове (претпоставља се) девојке Љупке, рекао ово: “Вероватно је све ово последица превелике љубави, помириће се они!”