TopVesti

СЕКРЕТАР НАТО-А ПРИЗНАО: Руске ракете могу уништити сваки циљ у Европи! Требамо више новца!

У интервјуу, којега је дао за немачки Ди Велт, главни секретар НАТО савеза Јенс Столтенберг између осталога је изјавио како руске ракете средњег домета с нуклеарним бојевим главама могу уништити било који циљ у Европи.

„Претње и изазови у сфери сигурности, који су постојали пре кризе, у време пандемије се нису смањили, супротно, повећали су се. Ми не видимо непосредну опасност од Русије за било кога од наших савезника, између осталих и за Немачку. Али видимо како Русија успешно инвестира у модернизацију оружаних снага. То и ракете средњег домета с нуклеарним бојевим главама, попут 9М729, које могу уништити било који циљ у Европи. Те ракете је тешко уочити, време упозорења о њиховом приближавању је врло кратко. Оне могу долетети до европских главних градова, тако и до Берлина“, рекао је Столтенберг.

Изјавио је како Русија поседује моћно оружје, у које се убрајају и „ракете великога домета, ракете ваздушног базирања, дронови, снажно сајбер-оружје, а такође и нова војна доктрина. „Русија је активна на Арктику, јача своју назочност у базену Средоземног мора, њезина војска стоји непосредно на спољним грницама НАТО-а. Зато ћемо у будућности морати издвајати новце за застрашивање и одбрану“, казао је шеф НАТО савеза за немачку агенцију.

Очито, НАТО савезу новца никада доста. Да би га се добило у још већим количинама државе чланице морају осетити стварну потребу за додатна улагања у одбрамбену сферу, а то се најбоље постиже кроз ширење страха од других. Наравно, Русија је за то идеална „полуга“ иако су Столтенбергова објашњења помало чудна. С једне стрне наводи како се „не види непосредна опасност од Русије“ за било коју државу ЕУ, а с друге стране упозорава како она ракетама може досегнути све европске циљеве. Притом наглашава како Русија држи војску на спољним границама НАТО-а, а НАТО се сам раширио до њезиних граница. Другим ријечима, Столтенберг Русији замера што држи војску на свом територију, али је забринут и чињеницом да она модернизује своје оружане снеге, као да то не раде и све друге, не само кључне земље света. На крају крајева и Русија се боји НАТО савеза, као што се и овај боји ње, и брине се за властиту одбрану. На тај начин обострани страх потиче трку у наоружању, како је то било и у време хладног рата у прошлом столећу када је насупрот НАТО савезу стајао СССР.

Читав смисао Столтенбергових речи своди се искључиво на тражење додатних новчаних средстава, пре свега од Немачке којој је Трамп недавно запретио смањењем броја америчких војника на њеној територији, при чему Американци јачају своје ефективе у суседној Пољској.