Izbor UrednikaTopVesti

„Сила таме да небо прекрије неће бити јача од силе Божије“: Глас правде чуо се из окупиране Свете Софије – Не дамо светиње! (ВИДЕО)

Глас правде чуо се из Свете Софије!

У цркви, која је јуче званично претворена у џамију, млада дјевојка Атанасија Станишић из Никшића, иначе мастер виолине на Музичкој академији у Београду, отпјевала је познату пјесму која је постала химна одбране светиња не само у Црној Гори, него и у свијету јер значи само једно – Одбрану православља.

Подсјећамо, у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске јуче су служене Свете литургије поводом данашње поновне промјене хришћанског вјерског идентитета и намјене Велике Цркве Свете (Агиа) Софије Премудрости Божије у Цариграду – мајке цркве свих наших цркава, једне од најзначајнијих хришћанских светиња на свијету.

Као што је тим истим храмом надахнут и храм Светога Саве на Врачару у Београду, кроз кога васкрсава Свети Сава и његове свете моштио спаљене ма Врачару, као што се кроз храм Премудрости Божје у Цариграду, кроз Свету Софију вјековима открива и јавља, посвједочује на видљив начин та велика и света тајна Христа Господа”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Казао је да је Света Софија данас поново угрожена и изложена покушају лишавања најдубљег смисла њеног постојања.

Покушај њеног поновног претварања у џамију је безумље. Али, Света Софија остаје неразорива и неуништива. Света Софија је, ено је, и у Кијеву. Мајка црква свих руских цркава. Јер, руски народ је, већина словенских народа су кроз Свету Софију примили вјеру у Христа Богочовјека као Премудрост Божију”, нагласио је Владика Амфилохије.