Izbor UrednikaVesti

СИН убијене новинарке с Малте: Мама је истраживала послове Мила Ђукановића

Мило Ђукановић је кључна особа из Црне Горе којом се моја мајка бавила док је истраживала случај Можура. Испитивала је везе између Ђукановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану.
Те детаље открио је у ексклузивном интервјуу за “Вијести” Метју Каруана Галиција, син Дафне Каруана Галиције, новинарке убијене на Малти пре скоро три године.

Метју, који је и сам новинар, је након трагичног догађаја напустио Међународни конзорцијум истраживачких новинара и потпуности се посветио наставку истраживању случаја у вези са убиством његове мајке. Са оцем и браћом је основао “Дафне Каруана Галиција фондацију” како би радили на побољшању владавине права на Малти.

Он наводи и да би америчким и европским властима требало да привуче пажњу могућност да је рачун у банци грчког бизнисмена са црногорским пасошем Петроса Статиса коришћен као црни фонд за корупцију.

У току је суђење за убиство Ваше мајке. Да ли сматрате да су сви људи који су умешани у тај злочин пред судом или има оних који и даље успевају да измакну правди?

“Не мислим да постоји ико – ни у тужилаштву, ни у полицију, ни у власти ни у опозицији, ни у Европској комисији, чак ни у страним владама ко има сумњу да и даље има оних који измичу правди. Разлика је између оних који би то радије заборавили и причу пребацили на другу тему, и оних који се боре за целу истину и пуну правду.”

Да ли је Ваша мајка помињала пројекат Можура и корупцију у том случају, потенцијалне везе са званичницима Црне Горе? Да ли је икада поменула неког из Црне Горе?

“Да, моја мајка је истраживала шта су званичници са Малте радили у Црној Гори. Нарочито активности Конрада Миција, Џозефа Муската, Тицијана Масуа, фирму Виталс Глобал Хеалтхцаре (ВГХ) и Рама Тумулурија, као и фирму СОЦАР у Црној Гори. Кључна особа коју је истраживала из Црне Горе је Мило Ђукановић као Мускатов пандан тамо. Испитивала је однос Ђукановића, Муската и владајуће елите у Азербејџану. Веза између званичника у Азербејџану, званичника из Црне Горе (укључујући Ђукановића), званичника са Малте (укључујући Миција, Шембрија и Муската) и представнике Шангај Електрика (компаније коју контролише кинеска влада) је одмах изазвала сумњу.”

Да ли постоје индиције да су ти послови имали сумњиве трансакције које су укључивале људе, компаније и банке из Црне Горе и да је било корупције међу црногорским званичницима који су били укључени у доношења одлука у вези пројекта Можура?

“Да, Универзал капитал банка је умешана. Јорген Фенек је примао уплате из Маyор Транс ЛТД. регистроване на Сејшелима иза које као покриће стоји човек из Азербејџана, на свој 17 Блацк Лтд рачун у Ноор банци у Дубаију. Те уплате су стизале са рачуна у АБЛВ банци у Летонији, која је затворена због забринутости у вези прања новца. Маyор Транс ЛТД такође има рачун и у Универзал капитал банци. За шта је тај рачун коришћен и ко га је контролисао? Могућност да је рачун у Универзал капитал банци у Црној Гори кориштен као црни фонд за корупцију у Европи, би требало да привуче пажње америчког Министарства финансија и Европске банкарске агенције.”

Која су последња сазнања у вези Можуре која би могла бити релевантна за људе из Црне Горе?

“Скандал Можура је пример организоване криминалне мреже коју су формирали корумпирани званичници и бизнисмени из Малте, Азербејџана, Кине и Црне Горе, а који су крали наш новац нама испред носа. Али учињено је да тај пројекат изгледа као мали поред већих, мултимилијардских приватизационих дилова, додељених кроз процес који је корумпиран, у здравственом и безбедносном сектору. ВГХ је корумпирао званичнике на Малти и искористио државу за улазак у Црну Гору, Албанију и Северну Македонију. СОЦАР исто ради у Црној Гори, након велике преваре на Малти са пројектом Електрогас.”

Како коментаришете чињеницу да је Скупштина Црне Горе одбила да формира одбор који би се бавио случајем Можура?

“Чланови парламента који су то одбили не чине себи никакву услугу. Моћ и утицај ће временом ослабити, а са тим и моћ да се заташкавају злочини. Када се то дешава зато што се институције државе користе да би се починили и заташкавали злочини, поверење у њих ће бити поткопано, могуће и бесповратно. Снажне демократије некада доживе случајеве корупције на високом нивоу. Разлика је у томе што се суоче са тим, наставе даље и изађу јаче из тога.”

Притисак из ЕУ и међународне заједнице је за резултат имао релативно успешну истрагу у случају убиства твоје мајке. Да ли мислите да би сличан притисак имао резултате у Црној Гори?

“Када држава има слаб систем поделе власти и културу клијентелизма, те кад отвори врата стратешкој употреби корупције од стране других влада, као што су Азербејџан и Кина, онда ЕУ чланство и све финансирање и приступ кредитима које оно доноси, је као бацање динамита на логорску ватру. Порука из Европске комисије мора да буде јасна – приступање је процес који није само проверавање, већ културне, политичке и правне рефоме. Грађани Црне Горе морају да траже исто од својих лидера. На крају, корупција узима твоју слободу и у најгорем сценарију, као што се десило мојој мајци, твој живот.”

Да ли очекујете да Јорген Фенек настави да открива детаља до ког нивоа иде завјера о убиству? Да ли мислите да он зна ко је у Црној Гори био умијешан у корумпиране послове и ко је од тога зарадио?

“Сигуран да он зна ко су преостали делови илегалне шеме. Али шта ако Јорген Фенек или неки други сведок сутра падне мртав? То се замало догодило са посредником у атентату на моју мајку, Мелвином Теумом, који је замало успео да се убије пре пар недјеља. Наше власти морају бити компетентне и проактивне како би пратиле траг новца и изградиле случај без помоћи криминалаца.”

Ко је ко у случају Можура?
Џозеф Мускат – бивши премијер Малте, под притиском поднео оставке након афере у вези пословања Енемалте и убиства новинарке. Више пута долазио у посету Црној Гори.

Конрад Мици – бивши министар енергетике Малте. Такође поднео оставку под притиском. Нови премијер рекао да је одлука о Мицијевој смени донесена због његових веза са Панамским папирима и компанијом бизнисмена Јоргена Фенека, оптуженог за убиство новинарке Дафне Каруана Галиције.

Кит Шембри – шеф кабинета бившег премијера Џозефа Муската. Дао оставку услед извештаја да је и он испитан у вези са убиством новинарке.

Јорген Фенек – осумњичен да је наручио убиство новинарке. Ројтерс објавио да је преко своје фирме “17 Блацк” зарадио милионе од пројекта ветроелектране Можура. Малтешки медији тврде да је он медијима открио аферу Можура.

Турбан Мусајев – један од директора СОЦАР-а. Ројтерс га је означио као оснивача Цифидеxа, преко оф-шор фирме „ГСА Сервицес Лтд” са британске оф-шор зоне на острву Џерзи.

Питања за Ђукановића, Универсал Цапитал и СОЦАР
“Вијести” су јуче послале питања Ђукановићу о томе да ли је и какву улогу имао у афери, да ли је директно или индиректно имао учешће у оснивању фирми коју су учествовале у овом послу, директно или посредно, у Црној Гори, на Малти или на некој другој дестинацији.

“Да ли сте имали званична или незванична сазнања да се Ваше име помиње у овој истрази на Малти? Да ли Вас је неко контактирао тим поводом?”, друго је питање упућено Кабинету предсједника Црне Горе, али и Демократској партији социјалиста чији је штаб јуче био активан у Љешкопољу.

Питања у вези навода из интервјуа смо послали и банци Универсал Цапитал Банк и азербејџанској фирми СОЦАР. Одговор ни са једне од тих адреса није стигао до закључења броја.

Извор: nova.rs