Vesti

СКАНДАЛ У ТУРСКОЈ! Исламисти након отимања Аја Софије позивају на стварање калифата!

Турски происламски лист „Герчек Хајат“ сматра да је након враћања Аја Софији статуса џамије, време и за препород калифата.

Асоцијација адвоката Анкаре оптужила је „Герчек Хајат“ да позива на устанак и поднела кривичну тужбу против магазина, затраживши од Тужилаштва да покрене истрагу.

По њиховом мишљењу, главни уредник листа Кемал Озер и коментатор Абдурахман Дилипак су „изазвали мржњу и позвали на оружани устанак против турске државе“.

Скандал је изазвао последњи број магазина који је објављен 27. јула, на чијој насловници је било написано: „Спремите се за калифат. Ако не сад, када ћете? Ако не ти, ко ће?“.

Интервју самог Дилипака који се сматра конзервативним новинаром, такође је изазвао велику буру у јавности. Он је раније позвао да се турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану додели титула калифе, коју је он, како сматра новинар, заслужио.

Портпарол турске владајуће партије АК Омер Челик изјавио је да магазин „у тргању за нездравом поларизацијом, доводи у сумњу темељна начела Турске“.

Међутим, Кемал Озер, главни уредник магазина је изјавио да су критичари погрешно схватили поруку листа:

– Наш магазин тражи да се исламске земље уједине, као што се и Европа ујединила и формирала савез, као што су то урадили и други. Наш позив није уперен ни против које државе – рекао је он.