Zivot i Stil

СЈАЈНА ВЕСТ: У Уједињеним Арапским Емиратима развијен третман за лечење заражених Ковидом 19!

Министарство економије Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) је одобрило патент за развој иновативног и потенцијално ефикасног лечења инфицираних вирусом Ковид – 19 коришћењем матичних ћелија.

Лечење је развио тим лекара и истраживача у Центру за матичн ћелије у Абу Дабију (АДСЦЦ) и укључује узимање матичних ћелија из крви пацијента, а затим поновним уношењем након њиховог активирања. Патент је одобрен за развој ове иновативне методе у која подразумева сакупљање матичних ћелија.

Третман је до сада примењен на 73 пацијента заражених Ковидом – 19 у УАЕ. Ови пацијенти су су сви успешно лечени и излечени од вируса применом овог препарата у распршујућем облику, удисањем директно у плућа. Претпоставља се да његов терапеутски ефекат обнавља плућне
ћелије и изменом имуног одговора спречава претерану реакцију на инфекцију Ковидом 19, које иначе проузрокује даље оштећење здравих ћелија.

Лечење је успешно прошло почетну фазу клиничких испитивања и показало његову ефикасност. Ниједан пацијент који је примио ову терапију није пријавио штетне ефекте и није регистрована интеракција са конвенционалним протоколима лечења пацијената заражених Ковидом – 19.

Испитивања која доказују ефикасност лечења су у току и очекује се да буду завршена за неколико недеља. Вредно је напоменути да је третман примењен на пацијентима заједно са конвенционалном медицинском терапијом и да ће се и даље примењивати као додатак
утврђеним протоколима лечења, а не као замена.

Овај третман представља додатак великом броју метода лечења пацијената са Ковидом – 19 и представља изузетан напор и посвећеност владе УАЕ да се пандемија Ковида-19 успешно оконча. Нефармаколошке интервенције за спречавање ширења Ковида-19, попут боравка код куће,
социјалног дистанцирања и мера за спречавање инфекције и даље остају неопходне да би се смањио терет болести на здравствени систем.

Центар за матичне ћелије у Абу Дабију (АДСЦЦ) је специјалистички здравствени центар који се фокусира на ћелијску терапију, регенеративну медицину и најсавременија истраживања матичних ћелија.

Извор: Правда