Vesti

Трамп: Дуго смо толерисали Иран, ти дани су одбројани

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је у свом обраћању нацији да у ноћашњем ракетном нападу Ирана на америчке војне базе у Ираку није било жртава и да су базе претрпеле минималну штету.

„Ниједан Американац није повређен у синоћњем нападу иранског режима. Нисмо имали жртава“, рекао је Трамп. „Наше велике америчке снаге спремне су на све“, истакао је Трамп.

У свом обраћању нацији, амерички председник рекао је да су саме базе претрпеле минималну штету. Он је напоменуо да је то због предузетих мера предострожности, „распоређивања снага“ и система за рано упозоравање.

Трамп је, такође, најавио да ће Сједињене Америчке Државе одмах увести нове санкције Ирану, све док „Иран не промени понашање“. Он је бранио убиство генерала Касема Сулејманија и додао да би Американци требало да буду „изузетно захвални и задовољни“ исходом.

Трамп је поновио свој став да „Ирану никада неће бити дозвољено да поседује нуклеарно оружје“ и позвао на нове нуклеарне преговоре који би заменили нуклеарни договор из 2015. из којег су се повукле Сједињене Америчке Државе.

Амерички председник такође је најавио да ће тражити од НАТО-а да се више умеша у процесе на Блиском истоку.