TopVesti

ТУРСКИ БРОДОВИ НАДИРУ! Русији упућен последњи вапај! Египат уочио опасност, тражи хитну испоруку „Бастиона“ (ВИДЕО)

Египатске и руске војне снаге саопштиле су да је Каиро од Москве затражио да убрза испоруку обалских одбрамбених система, тачније „Бастиона“, Либијској националној армији (ЛНА). Према писању РТ Арабик, због турске активности код обала Либије и источног Медитерана, Египат је приморан да предузме хитне мере.

Позивајући се на војне стручњаке, у извештају се наводи да Египат планира да убрза набавку ових ракетних система како би се спречио било какав турски морнарички напад.

Извори су јавили да је систем „Бастион“ у стању да заштити египатску обалу на дужини већој од 600 км од потенцијалних непријатељских десанта, пошто се комплекс размешта ка борбеним местима у року од само пет минута.

У медијском извештају се примећује да Египат појачава своје поморске способности у светлу изазова са којима се суочава у медитеранској регији, посебно након што је турски лист „Јени Сафак“ писао, позивајући се на изворе блиске Партији правде и развоја у Турској, средином јуна да је Турска планирала да оснује морнаричку базу у либијском граду Мисрати.

Ваља напоменути да су војни извори раније за РТ потврдили да је Египат већ 2013. уговорио систем „Бастион“, где је војни извор потврдио да један систем може заштитити чак 600 км обале и да може осигурати морско подручје од 100.000 квадратних километара и његове батерије могу да обухвате чак 18 возила.

Бастион (Фото: РИА)