Vesti

Турци запосели Триполи, проамеричка влада спрема пакао за борце генерала Хафтара

Прва група турских снага стигла је у главни град Либије да подржи јединице Владе Националног споразума (ГНА) које је међународна заједница признала на челу са премијером Фајезом ал-Сараџом, известио је данас портал Афригејтњуз цитирајући Насера Амара, команданта снага које спроводе кампању Вулкан беса владе у Триполију.

Након што је прва група турских трупа стигла у наш главни град, наше снаге сада могу нанети велику штету либијској војсци, рекао је Амара, не прецизирајући када су тачно стигли до Триполија, пренео је ТАСС.

Према Амару, јединице ГНА сада могу да оборе млазњаке Либијске националне војске коју предводи Калифа Хафтар, док њене ваздушне снаге могу слободно да лете преко либијског неба, способне да гађају противнике осећајући подршку.

С тим у вези, он је најавио да је у склопу кампање Вулкан беса војна авијација гађала ваздушну базу Ал-Ватија која се налази око 120 километара југозападно од Триполија, изазавши озбиљну штету инфраструктури.

Он је додао да авијација намерава да бомбардује и друге базе присталица Хафтара које се налазе далеко од главног града.

– Од овог дана неће бити пријатно – обећао је Амар.

У међувремену је Либијска национална армија (ЛНА) Халифе Хафтара преузела контролу над важним градом Сиртом, заједно са његовом луком и аеродромом. На страни Калифе Хафтара боре и руски плаћеници приопадници јединице Вагнер!

Ситуација је, по свему судећи, још ровита јер је команда ЛНА саопштила да се њени борци налазе у центру града и да су „спремни да одреагују на све што се унутар њега може догодити“.

Либији у сваком случају прети бруталан крвави рат, а можда и распад земље!

Извор: Танјуг/ Информер

Турска војска (Фото: tsk.tr)