TopVesti

Украдена икона Мајке Божије у Битољу прогањала га је и у сну (ВИДЕО)

Икона посвећена Мајци Божијој из 1748. године, која се према мотивима назива „Достојно ест“, први пут је била насликана у светогорским манастирима.

Таква икона је пре неколико деценија била украдена из цркве у Битољу, након чега је разним шверцерским путевима и криминалним каналима завршила код једног колекционера икона у Београду.

Откако ју је набавио, он више није имао миран сан. Икона Мајке Божије му се често јављала у сну молећи га да је врати тамо одакле је украдена.

Тек када ју је вратио власницима, цркви Пресвета Богородица у Битољу, на западу  Македоније, почео је мирно да спава.

Митрополит преспанско-пелагонијски и администратор аустралијски и новозеландски Македонска православне цркве, владика Петар, тада је рекао да се заиста ради о чудотворној икони, јер ју је само чудо вратило из Београда.

Колекционер више није могао да издржи те ноћне море и кошмаре, па је ступио у контакт са владиком Петром и понудио му да врати икону, али под једним условом – да не буде пријављен полицији.

– Обећао сам му, и по цену свог живота да га нећу пријавити у полицију само да врати икону, и икона је била враћена. И друга чуда су се касније догађала, а и сада се дешавају, али о њима нећемо сада говорити, можда неких наредних година, рекао је владика Петар.

Након рестаурације, она је сада, уочи великог хришћанског празника Ускрса, изложена у црквеном храму Пресвета Богородица у Битољу, а о чудима ће, рекао је владика Петар, још дуго сведочити.