Izbor UrednikaVesti

Фукујама: Ђукановић је предуго на власти у земљи пуној корупције; свим истинским демократијама потребна је промјена различитих странака на власти

Амерички политиколог Франсис Фукујама је у интервју за Побједу рекао да Црна Гора није консолидована демократија, да је председник Мило Ђукановић проблематичан лидер, предуго на власти, зато што у основи контролише машинерију запошљавања лојалних партији.

“У земљи постоји много корупције. Такође, мислим да постоји велика брига због начина на који се користи кинеско финансирање за изградњу аутопута. Овај аутопут гура Црну Гору у финансијску опасност, а Ђукановић је сам донио пуно упитних одлука. Знате, мислим да је свим истинским демократијама заиста потребна промјена различитих странака на власти, а он је на власти у Црној Гори већ веома дуго”, рекао је он.

Како је додао, Црној Гори је потребно цивилно друштво оних грађана који желе да се либералнија Црна Гора организује и мобилизује.

“Они морају да гласају, они морају да створе политичке партије и политичке покрете. Један од проблема са либералима широм вашег дијела свијета је у томе што они нису баш добри у организовању, већ пуно пута формирају ривалске странке и пуно тога се врти око појединачних лидера и нема много сарадње. И зато мислим да су на крају политички врло слаби и да треба да обавите овако напоран посао политичког организовања ако заиста желите да Црну Гору поставите на пут ка истинској демократији и на пут ка ЕУ”, навео је Фукујама.

Он је додао да се Ђукановић јавности представља у добром свјетлу, и по много чему су се лоше стране његовог вођства успјеле врло добро сакрити.

“Али са друге стране, мислим да је он врло проблематичан лидер, због начина на који је користио политичку моћ – да се у Црној Гори онемогући стварна борба за власт”, навео је он.

Упитан да ли је у питању лична одговорност или грешка система, он је рекао да ниједан од ових проблема не производи грешке једног човјека.

“Он је био ефикасан у коришћењу своје моћи да остане на власти, али такође, знате да има присталице и да је могао да користи различите проблеме као средство да задржи себе на власти, тако да је то дјелимично систем, а дијелом и цјелокупно друштво”, навео је он.

Упитан како види тензије на Балкану, последње између Црне Горе и Србије као и да ли данашња реторика и поређења са 1990-им могу бити опасни, он је одговорио да је опасно.

“Нисам сигуран да желите да се вратите у деведесете. Мислим да су успомене људи из тог периода и даље свјеже и пружају одређену врсту имунитета да се не врате том насиљу”, навео је он.