Vesti

Харадинај: Не само да ћемо банкротирати, већ ћемо потуно да пропаднемо

Прошлогодишњи буџет, рекао је Харадинај, може да се користи до марта

Ако не буде усвојен буџет за 2020., Косово ће банкротирати, упозорио је данас одлазећи косовски премијер Рамуш Харадинај.

Прошлогодишњи буџет, рекао је Харадинај, може да се користи до марта, а ако нови не буде усвојен, од априла неће постојати други правни инструменти за функционисање привремених приштинских институција.

„Без одобрења буџета за ову годину, држава ће бакротирати“, рекао је Харадинај на конференцији за новинаре после седнице владе, пренео је приштински Зери.

Харадинај је рекао да нема препрека за функционисање институција у јануару и фебруару.

Али, према његовим речима, ако се исто настави у другој половини фебруара, тада ће институције ући у функционални ризик.

„Од 1. априла не постоје други правни инструменти за функционисање државе у финансијском смислу и не само да ћемо банкротирати, већ ћемо потуно да пропаднемо“, упзорио је Харадинај.

Према косовским законима, 1/12 прелиминарног буџета аутоматски се активира за јануар и фебруар, у међувремену за март, ако буџет за 2020. годину не буде изгласан у парламенту, могуће је тражити подужено трајање прелиминарног буџета за још један месец.

Ако процедуре не буду испоштоване, у априлу дефинитивно долази до финансијске блокаде, поновио је Харадинај.

Он је рекао да одговорност за функсионисање привремених приштинских институција има Покрет Самоопредељење, који је победник октобарских ванредних парламентарних избора и да та странка треба да размишља о томе како даље.

Упитан да ли је добио позив да се састане са представницима Самоопредељења или Демократским савезом Косова, ради разговора о евентуалној постизборној коалицији, Харадинај је рекао да његова Алијанса за будућност Косова није укључена у разговоре о формирању нове владе.

Рекао је да се може чути много информација о тим разговорима, али да он не зна шта се тачно дешава.

„Победничка странка је одговорна за стварање институција, а у овом случају то су Самоопредељење и Аљбин Курти“, казао је Харадинај, уз подсећање да су избори одржани пре три месеца, а да две дводеће странке, Самоопредејење и ДСК, још неуспевају да се договоре о заједничкој влади.