Сви смо сведоци да се претходних дана и година све чешће на небу изнад Србије појављују необични трагови, јасно видљиви голим оком.
Док једни тврде да се ради само о траговима које остављају иза себе авиони, други тврде да је реч о намерном загађивању и тровању ваздуха. Обичном човеку остаје само да верује у једну или другу теорију, док они који би требали да кажу истину о овоме, а то су надлежне државне институције, ћуте.

flickr

Због њиховог ћутања, Српски покрет Двери поново надлежнима поставља јасно питање: шта се догађа на небу изнад Србије? Оправдану сумњу да нешто није у реду буде и тврдње некадашњег директора ЈАТ-а Велибора Вукашиновића, који говори о томе да се из авиона испуштају отровне честице и да то није проблем само Србије, већ се то дешава и у Европи и САД-у. О томе говоре и студије рађене на Харварду и Јејлу, а које су утврдиле да се у хемијским траговима на небу налазе честице алуминијума, баријума, стронцијума, као и изузетно опасни алуминујум оксид. И да будемо јасни, говоримо о хемијским траговима на небу који се задржавају у ваздуху, а не о обичним авионским траговима који буквално иду за авионом и врло брзо нестају.

Други јако битан разлог за наше питање јесте и случај из 2006. године који се догодио изнад Ваљева, а о чему је писао и недељник НИН. Тада је пилот ЈАТ-овог путничког авиона приметио други авион који је испустио нешто налик на велику ледену лопту која се распрсла у облацима. Како је тада утврђено, реч је било о немачком војном авиону који припада НАТО-вом контигенту, а који је пренсио оружје, али и опасни материјал. Немачка је званичним дописима негирала да је било шта испуштено у ваздух и све се завршило на томе.

Дакле, као што се из приложеног види, о овоме говоре људи из струке са озбиљним аргументима, а не теоретичари завере.

Имајући све ово у виду, постављају се јасна питања: Да ли су трагови који се све чешће примећују и ваздуху хемијског порекла и јесу ли опасни по здравље људи? Ко се од надлежних институција бави овим проблемом? Када ће надлежне институције у Србији изаћи са јасним одговором на ова питања?

Док се то не догоди, сумње грађана о загађењу ваздуха ће постајати све веће, а једини који те сумње могу отклонити или потврдити су надлежни државни органи који се, за сада, не оглашавају.