Izbor UrednikaVesti

Холивуд снима филм о „Жутој кући“ и језивим злочинима над Србима!

Филмски центар Србије са 40 милиона динара подржао је филм „Жетва“ америчког редитеља Пола Кампфа о трговини органима и злогласној „жутој кући“, рађеном по роману Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“.

У документацији достављеној Комисији ФЦС је и преписка продуцента Драгана Ивановића са са великим страним и нашим глумцима, од којих један обећава епизодно учешће, а како пишу „Новости“ реч је о чувеном Харвију Кајтелу, док је према речима Ивановића учешће у филму прихватила и славна румунска глумица Маја Моргенштерн („Страдање Исусово“).

Подсетимо, њих двоје су у Србији снимали филм „Одисејев поглед“ Теа Ангелопулоса (1995), а Маја Моргенштерн је пре три година такође била гошћа Новог Сада.

– Први пут сам била у Србији када сам са Харвијем Кајтелом снимала филм „Одисејев поглед” („То влемма тоу Одyссеа”) Теа Ангелопулоса. То је ратна драма и тада смо снимали у Београду, али и у Вуковару и Мостару, тако да се сећам 90-их година на овим просторима. Нажалост, нисам имала времена више да се упознам са српском кинематографијом, али наравно да сам, као и сви, упозната са ликом и делом чувеног Емира Кустурице – изјавила је позната глумица.

Како се наводи, за костиме ће бити задужена Бојана Никитовић, за сценографију Аљоша Спајић, док ће специјалне ефекте радити оскаровац Скот Андерсон.

Редитељ Пол Кампф требало би да у септембру дође у Србију када би требало да почну припреме за снимање и одабир глумаца.

Захтевна прича, рађена из угла главног лика, странца, који долази у село на Косову у жељи да упозна породицу свог донора, наметнула је комплексност вешто написаног сценарија, низа убедљиво урађених сцена иманентних трилеру што ће, верујемо привући пажњу шире публике… Замашна потенцијална међународна продукција актуелизује интригантну и никада до краја истражену причу о „жутој кући“ и наводној нелегалној трговини људским органима. Комисија је, подржавајући пројекат нада да овај филм има могућност да код светског аудиторијума отвори низ питања на ову тему, наводи се у образложењу Комисије Филмског центра Србије.

Даље се наводи да је сценарио адаптација романа Веселина Џелетовића”Српско срце Јоханово” и веће је дуже време најављиван као “амерички филм о српским жртвама”, што је поред неуједначеног квалитета самог наратива и недовољно проверене историјске грађе изазвало и задршку појединих чланова комисије. Роман је реведен на више страних језика… Комисија наази да је материјално учешће ФЦС мало у односу на средства која се очекују од страних копродуцената, а да је нематеријална добит у пропагандном погледу, актуелизацијом овог недовољно истраженог случаја велика, наводи Комисија која је радила у саставу: Биљана Србљановић (председница), Предраг Антонијевић, Иван Карл, Југослав Пантелић и Игор Бојовић.