Vesti

Хaндке: Изненађен сам Нобеловом наградом, хвала Србији због великог признања!

Велики аустријски писац Петер Хандке добитник је Нобелове награде за књижевност за 2019. годину. Познат као неуморни путник и истраживач, често је био на лицу места и увек на страни страдалника, понижених и увређених.

У свом последњем интервјуу који је дао за „Новости“ говорио је о љубави према нашој земљи, духовним ауторитетима, моћи књижевности.

Његов однос према Србима је оживотворење његове опсесивне поетике и животне идеје, а у свету данас немамо писца који нас је задужио колико он.

Говорио је да своју „забрањену“ љубав према Србији није платио, да није трпео ништа:

– У најбољем случају сам се чудио. Моћ није нешто добро и угрожен је онај који је има. Утолико се ја нисам напатио.

Заговорник је идеје да још само у Србији и Републици Српској истинска Европа живи и даље, јер како је истицао – Ту постоји традиција од Платона, Сократа, Софокла, Хомера, и та традиција се воли. Не само у Србији него и у Републици Српској постоји нека чистота која има трајање од две хиљаде година. Таква чистота не постоји у Француској или Немачкој. Има је, додуше, али она не живи, не дише.

Коментаришући НАТО агресију, рекао је да не осећа љутњу, али да и даље не може да поверује да се то десило.

-То као да није наша планета… Они који су бомбардовали и који су убили хиљаде људи — они не припадају ни Европи ни планети Земљи, казао је познати писац и нагласио да због свега тога осећа „неку врсту гађења према људској врсти“.

Решење проблема са Косовом још давно је „препустио паклу“.

Вест да је аустријски писац, Петер Хандке, добитник Нобелове награда за књижевност изазвала је бројна реаговања на друштвеним мрежама и у медијима.

– Данашњи демони чак и не знају да су то. Сви су као хумани, представљају се као доброчинитељи, али су у ствари истински ђаволи данашњице. Желео бих још једанпут да одем у Ораховац и Велику Хочу, да останем тамо месец или два, да тамо живим, берем печурке, кувам, пеглам, ако има струје.

Његове изјаве, којег су неки критичари називали највећим живим писцем на немачком језику, имале су велики одјек. И управо, када се противио независности Косова, тврдио је да се „држава не може градити на мржњи“.

– Мржња према Србима је једино што води Албанце, међу њима чак тек проходала деца мрзе Србе и каменују аутобусе, говорио је Хандке.

Извор: Вечерње новости