Izbor UrednikaTopVesti

ЦАР БОМБА – НАЈМОЋНИЈЕ ОРУЖЈЕ У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА: Овако је тестирана прва атомска бомба СССР (ВИДЕО)

Неколико дана уочи 71-годишњице тестирања прве атомске бомбе Совјетског Савеза, руска нуклеарна агенција „Росатом“ објавила је редак снимак детонације „Цар бомбе“ из 1961. године.

У видео-снимку који траје 40 минута, описан је дан с краја октобра 1961. када је Совјетски Савез детонирао највећу атомску бомбу икада направљену од 50 мегатона.

Поређења ради, америчка најснажнија бомба која је тестирана 1952. године имала је највише 22 мегатоне, а бомба која је уништила јапански град Хирошиму 1945. имала је 16 килотона.

Другим речима, „Цар бомба“ је била 1.325 пута снажнија, а њена изузетна моћ добијена је процесом нуклеарне фузије.
„Цар бомба“ је, наиме, надимак за РДС-220 хидрогенску бомбу, која је у почетку требало да има снагу од 100 мегатона тротила, али јој је због превеликог ризика од зрачења и ширења реактивних честица атмосфером, снага била преполовљена.

Бомба је тестирана 30. октобра 1961. године у 11.32 сати по локалном времену на архипелагу Нова Земља.

На снимку је приказано како је бомба утоварена за транспорт до ваздухопловне базе јужно од Мурманска, града на северозападу европског дела Русије.

Бомбу је носио специјално модификовани бомбардер Ту-95, офарбан у јарко белу боју да би се ублажио ефекат бљеска од детонације. Њега је пратио мањи Ту-16 бомбардер, опремљен такође камерама.

„Цар бомба“ је бачена заједно са падобраном који је послужио да се успори пад и „купи“ време авионима да се удаље и избегну разорну експлозију.

Бомбардер је испустио бомбу када се налазио на висини нешто већој од 10 километара. Она се активирала на скоро четири километра од земље да би се умањила радијација.

Снимак приказује и моменат детонације из неколико углова, како са земље, тако и из бомбардера Ту-95.

Бомба, која је била тешка 27 тона и дугачка осам метара, створила је џиновску „печурку“, а експлозија је била видљива и на скоро 1.000 километара.

Облак „печурке“ је, како се наводи, достигао пречник од око 90 километара.

Извор: rs.sputniknews. com