Vesti

„Црква Божја нити је партија, нити је нација, јесте нација Божја, која обједињује све земаљске народе“

Светом литургијом, благосиљањем славског колача и свечаном духовном академијом у славу Божију и у част 100. годишњице од обновљења Пећке патријаршије и 100. годишњице од упокојења митрополита Митрофана Бана, манастир Стањевићи у Будви је данас прославио славу – празник силаска Светог Духа на апостоле.

Митрополит Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Литургију је служио митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, а присуствовало је и бројно свештенство и народ.

Манифестацији су присуствовале и општинске власти да челу са Батом Царевићем, а након говора митрополита организован је пригодан културно-уметнички програм.

Митрополит је у својој бседи поручио да власти не постоје због тога да би отимале од других.

– Него да би оно што је Бог дао подједнако поделили свима. Митрополит Митрофан Бан, чију годишњицу данас обележавамо, тако је радио. Све то што је имао, поделио је у оно време, не само са својим Грбљанима, него и са Црногорцима, и са Бокељима и са Брђанима – казао је он, преноси Митрополија црногорско-приморска.

Додао је да је Митрофан Бан обновитељ јединства Пећке патријаршије.

– Он је први од свих епископа некадашње Пећке патријаршије, пре и од Карловачке митрополије, и Митрополије Србије и Бококоторске епархије, и Митрополије далматинско-буковинске, донео одлуку са митрополитом пећким Гаврилом и Кирилом Митровићем да се обнови јединство СПЦ – Пећке патријаршије. И он је био и председник тога одбора свих епископа – подсетио је владика.

Казао је да је много значајна та чињеница, као што је значајно и да је заједно с краљем Николом учествовао у ослобађању Косова и Метохије.

– Оно што је Дух Свети утврдио не можемо сада ми да разарамо због интереса тамо неких. Сада траже да стварају некакву нову, безбожну, лажну цркву. Црква Божја нити је партија, нити је нација. Јесте нација Божја, која обједињује све земаљске народе – казао је Владика, благосиљајући почетак свечане академије поводом 100 година од обнове СПЦ – Пећке Патријаршије и века од упокојења митрополита Митрофана Бана.

Митрополија црногорско приморска (МЦП) затражила је данас да се престане са селективном и дискриминаторном применом закона и прописа у Црној Гори и да се моментално прекину судски процеси који се воде против владике Јоаникија, свештенства и верног народа.

Извор: Курир/Српски телеграф