Vesti

Шта значи оставка Медведева?

Председник Русије Владимир Путин предложио је национални референдум о опсежним изменама устава које би пребациле власт са председништва на парламент и премијера, у потезу који би му омогућио да продужи владавину након изласка из Кремља.

Путин, 67, који је на власти као председник или премијер од 1999. године, требало би да напусти дужност 2024. године када се завршава његов четврти мандат.

Он још није саопштио какви су му планови након истека мандата, али према садашњем уставу, који забрањује председнику да служи два узастопна мандата, Путин не би могао одмах да се поново кандидује.

У годишњем обраћању о стању нације Путин је поручио политичкој елити да се он залаже за измену устава како омогућио Државној Думи, доњем дому парламента, да бира руског премијера и друге кључне позиције.

“Наравно да су ово веома озбиљне измене политичког система”, казао је Путин, додајући да сматра да су парламент и грађанско друштво спремни за промене.

“То би повећало улогу и значај националног парламента… или парламентарних странака и независност и одговорност премијера”.

Путинови данашњи коментари и оставка владе на челу са Дмитријем Медведевим вероватно ће подстаћи спекулације о његовим плановима када се заврши садашњи председнички мандат 2024. године.

Критичари га већ дуже време оптужују да тражи начине како би задржао контролу над земљом и након што напусти власт. Он остаје изузетно популаран код Руса који га сматрају извором стабилности.

Критичари такође сматрају да покушава да преда власт парламенту а да затим преузме ојачану улогу премијера након што 2024. напусти председничку функцију.

Још једна од опција која се често помиње је и председавање Државним саветом, телом за које је Путин данас казао да треба да добије већа овлашћења по уставу.

Мада остаје нејасно да ли ће Путин играти значајну улогу у руском политичком животу након 2024. године, његови нови предлози указују на могуће опције уколико одлучи да остане за кормилом руске политике као што многе његове присталице и критичари очекују.

Прочитајте ОВДЕ шта је још Владимир Путин рекао пред Думом.

Извор: Вијести

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)