Izbor UrednikaTopVesti

Ђорђевић: Аргументи Костића да је Косово независно, су аргументи недостојни кафанске расправе, а камоли једног академика

„Невероватно је да председник институције попут САНУ износи тако паушалне и неодговорне изјаве на основу личних и анегдоталних примера. Он као доказ да Косово није српско износи то што је морао да даје документа приликом уласка на Косово и Метохију и што му је тамо неко рекао да не сме да иде у неке улице. У многим градовима у свету постоје улице где се не препоручује шетња, па их нико не проглашава територијом друге државе. То су аргументи недостојни кафанске расправе, а камоли једног академика“ истакао је Ђорђевић.

„Костић у својој изјави каже да је убеђен да је Косово његово, па може да се пита о томе – али заборавља да није само његово. У правном смислу, оно је од државе Србије и свих њених грађана, а у духовном или Костићевим речима метафизичком, Косово је од целог српског народа. Једна особа, била она председник Србије или председник САНУ, нема право да га се одриче и да га продаје у име свих нас – ни у правном ни у метафизичком смислу“ каже председник Ослобођења.

Он се такође осврнуо на Костићеву критику владике Григорија, подсетивши да је „председник САНУ заборавио која институција је вековима одржала српски народ и Србију на Косову, посебно у страшним данима након повлачења војске и полиције 1999. године“.

Због тог искуства, каже Ђорђевић, став Цркве по овом питању се мора узети озбиљно, посебно јер је СПЦ „практично једина важна институција у држави у којој се чују гласови супротстављени Вучићу“.
Лидер покрета Ослобођење оптужио је Костића да је повео хајку на владику Григорија, те да то чини паралелно са режимским таблоидима, министрима у влади попут Томислава Момировића и Зоране Михајловић, али и „карикатурама из режимске опозиције, као што су Александар Оленик, Вук Драшковић и Ненад Чанак“.

„Вучић је тражио партнере у опозицији који ће му помоћи у издаји Косова и није их нашао пошто тамо нема нико кредибилан. Онда је тражио у Цркви и није успео. Сада се окренуо Академији“ наставља Ђорђевић и додаје да је „саучешће Вучићу у послу убеђивања Срба да се одрекну Косова посао недостојан председника САНУ“.

„Посебно је дегутантно упоређивати Вучића и његове издајничке работе са Арсенијем Чарнојевићем. Чарнојевић је спасавао народ и цркву, Вучић њима тргује као на пијаци“.
Млађан Ђорђевић ипак истиче да је добро што је Костић подсетио јавност да је и 2015. године тврдио да је Косово независно:

„И то се десило када је Вучићу било потребно, након што је потписао споразуме којима је предао телекомуникациони систем Албанцима, а што је Тачи назвао де факто признањем Косова. И тада је требало анестезирати Србе. Сада је Вучић потписао Вашингтонски споразум и након тога предао тзв. Косову енергетику. У ових шест година између два Костићева јављања, Вучић је предао све атрибуте српске државности Албанцима – од задатака које је добио остало је још само да потпише правно обавезујући споразум о добросуседским односима са Приштином и да тзв. Косово добије столицу у УН. Нека се спреми академик Костић и за те прилике“, закључује председник покрета Ослобођење.

Извор: SRBIN.info