Izbor UrednikaVesti

Јоца Амстердам сведочи: Мило је наредио убиство Ива Пуканића!

Угледни хрватски недјељник Национал, чији је власник Иво Пуканић убијен 23. октобра 2008. године, у данашњем броју објављује транскрипт аудио снимка на коме ухапшени Сретен Јоцић – познатији као Јоца Амстердам, говори како је актуелни предсједник Црне Горе Мило Ђукановић налогодавац убиства Пуканића.

Foto: Facebook/Joca Amsterdam

Јоцић у телефонском разговору открива зашто до сада није проказао Ђукановића.

Национал открива и како је аудио снимак прво доспио до полиције у БиХ, а потом у Хрватску и зашто је особа која је снимила овај драгоцјени материјал Јоцића пријавила због пријетњи.

Подсјетимо, у ноћи убиства Ива Пуканића – када је експлодирао аутомобил бомба, погинуо је и директор маркетинга недјељника „Национал“ Нико Фрањић, док су двије особе рањене. У тренутку експлозије, у Влашкој улици – у центру Загреба, зграда је била пуна студената Високе новинарске школе.

Правоснажном пресудом Апелационог суда у Београду, Јоца Амстердам, који се налази у затвору од 2011. године због наручивања убиства Горана Јовановића, 2015. године је правоснажно ослобођен оптужби да је организовао убиство хрватског новинара Ивa Пуканића, док је Жељку Миловановићу потврђена казнa од 40 година затвора, на коју је осуђен као извршилац убиства.

Ђукановића је с атентатом први повезао његов кум, Ратко Кнежевић, који је прије десетак година изјављивао како је дуговјечни црногорски политичар “контролирао дуванску мафију те наручио убиство власника Национала”, пише Телеграм.хр.

Мило Ђукановић 2010. одговорио је на оптужбе Ратка Кнежевића у великом интервјуу за Нову ТВ.

“Ријеч је о патолошком лажљивцу, о нарцисоидној особи, лакрдијашу и маргиналцу који нема способност спознати своје реалне капацитете”, казао је Ђукановић и додао како “Кнежевићу не требају нити власт, нити судови у Загребу већ озбиљна клиника”.

Шта је говорио бивши пријатељ и кум

Ратко Кнежевић био је и свједок на суђењу за убиства Иве Пуканића. У најавним иступима за регионалне медије, говорио је како ће се “у истрази на крају утврдити да су наручитељи убиства Иве Пуканића црногорски премијер Мило Ђукановић и Станко Суботић Цане”, оптужујући их за још низ казнених дјела убиства, те прања новца. На суђењу је поновно оптужио свог кума и бившег пријатеља.

Понављајући свој првобитни исказ, Кнежевић је рекао да му је Станко Суботић Цане чилно пријетио да ће “убити и њега и Пуканића ако Национал не престане писати о дуванској мафији”. На суду је казао и како је од људи блиских Ђукановићу добија упозорења да смири Пуканића.