Zivot i Stil

„ЏАБА ИМ ПАРЕ КАД НЕМАЈУ РЕШЕЊЕ ЗА СИЋУШНИ ВИРУС!“: Кустурица у свом стилу о коронавирусу!

Било је историји човечанства појава које су најбоље изражавале пропаст епохе, али сигурно нико није у таквој улози блистао као Славој Жижек. Прво је претворио философију у стендап комедију. Добио је шамаре од Чомског који га је назвао кловном, али упорни Словенац се није предао. Отворене су му многе арене где тумачи стање ствари у свету. Људи га слушају, али код мене се, по правилу, јавља необична слика. Када он проговори, мени то личи на тренутак када се са точка аутомобила у покрету откачи раткапна, котрља се и врти све док, после кругова, чвонгања по асфалту, не налети на неки одбојник, тек тада престаје фрфљање.

Када возим аутомобил, стисне ми се срце када на путу видим отпале раткапне како леже одбачене. Некада ми је неиздрживо жао, све мислим – није ваљда Славој?! Најчешће помислим да пронађем јако лепило и сваки пут када он има наступ, да се нађе начин да остане на точку. Тада једино постаје опасно да у фрфљању не отпадне точак.

То већ не би ваљало.

Пре седам дана је Славој Жижек, највећи словеначки философ после Едварда Кардеља, написао ауторски текст за „РТ интернешенел“. Прво је исмејао корона вирус, за нијансу више од доктора Несторовића, упоредио је понашање европских влада и њихове најаве о мерама заштите са комунистичком пропагандом у време друга Тита. Наводно, једном је пронешена кроз СФРЈ непроверена вест да ће нестати тоалет папира. Нестало је тоалет папира, вели мега философ, због најава рестрикција у планираној економији комунистичке државе. Пропаганда је узбунила народ, а народ испразнио полице из самопослуга. Сведоци смо да се исто десило са људима који су у Западној Европи напали супермаркете – нестало је уља, брашна, шећера. Не ваља светски систем, закључује мега философ. Као некада Чернишевски, сада он поставља питање: „Шта да се ради?“

Није прошло ни седам дана, раткапна се поново откачила. Славој је одговарао на питања водитеља вести „Рт интернешенел“ поводом експанзије короне. Ни трага од оне „духовитости“. Сада у потпуно другом тону, овај пут је фрфљао сериозно, заборавио претходно исмејавање модерне куге и, између осталог, рекао да је у економској пропасти света неопходно да се уједине леве снаге и на интернационалном нивоу поразе националисте и све друге пошасти које стоје на путу проналаска вакцине у борби против смртоносног вируса. Дакле, и корона би могла да буде, изворно, партијски опредељена у времену када ни Господ Бог не зна ко су левичари, а ко десничари. Када би Кардељ устао из гроба, сигурно би рекао: „Зело добро, Жижек!“ Заборавила раткапна да су левичари први патентирали национализам, да је, рецимо, Гарибалди био италијански националиста левичар, али и масон.

Морал су дефинисали Платон, Кант, Ниче, Исус Христ, али пошто нису превише елаборирали о неморалу, мени се чини да је ту наступио неспоразум када је у питању либерални левичар из Словеније, професор аустроугарске провенијенције. Када се неко осмели да се упушта у све белосветске теме, анегдотским речником објашњава све што се пред нашим очима дешава. Студентима широм света, пошто немају поређење, он је славан, а то је најважније. Нема везе што је глуп.

Све што бане у ваше куће преко екрана притиском на даљински, из било којег извора дође до вас слика и тон, ви сте им већ добацили конопац који ће вам, на крају, бити добар једино за вешање. Ви постајете сведок сарадник глобалистичког подземља чији рад, поред осталих, покрива Жижек. Све то у време када је људски неморал услов за успех, у времену када залази сунце цивилизације којој смо се до јуче дивили. Тада су сви они ваши гости преко екрана само варалице које мамузају мртвог коња из чије лешине излазе модели које код нас копирају старлете, проституке које су легализовале своју грађевину, политичари који се богате, а на крају из тог света долази и корона вирус.

Ако га је човек направио, или ако је стварно поједен заједно са шишмишом, он покрива обе стране наше безнадежности. Ми смо већ одавно заражени. Зар нисмо одрасли и ми и наша деца и унуци у временима кад је важније шта говори спортиста или глумац о нечем важном, а не доктор наука који зна о чему се ради, вирусолог који није могао да нађе вакцину, јер је био плаћен као возач шлепера. То је била цивилизација за коју се чинило да може све, а сада смо сведоци да не може ништа. Вирус је стигао прво као философ раткапна који нам је дуго мутио поглед на видик, нисмо били свесни пропасти због ових његових опсени. Сваки спортиста који је намлатио лову, важнији је био од научника, вирусолога, онколога. Сви који су млатили неизмерна богатсва су постали бољи филозофи и економисти, боље знали историју од историчара, свака курва на популарним телевизијама је знала како да се организује породични живот од мирног и поштеног света.

У свету где је реалност профана, спектакл сакралан, где научници немају своје место, бићемо кажњени смрћу, јер нисмо имали снаге да раније схватимо да богатство не може све, а веровали смо у ту лаж. Џаба им паре, немају решење за сићушног ковида.

Емир Кустурица (Фото: Медија Центар Београд)

Пише: Емир Кустурица

Извор: Искра