Ako Vučić izda Kosovo, trojka u trci za prestižnu nagradu za mir

Pod naslovom „Tači priželjkuje „Nobela“ za mir“, pozivajući se na neimenovane diplomate, „Danas“ piše da bi u slučaju postizanja sporazuma o Kosovu do proleća 2019., za prestižnu nagradu verovatno bili nominovani Vučić, Tači i Mogerini.
Biografija kosovskog predsednika Hašima Tačija, pod nazivom „Nova država i državnik“, promoviše se ovog leta u zapadnim prestonicama, što se u međunarodnim diplomatskim krugovima tumači kao „prvi korak“ ka mogućoj nominaciji Tačija za Nobelovu nagradu za mir.

vucic mogerini taci sofija
Kabinet predsednika Republike, arhivska fotografija

Kako pojašnjavaju sagovornici „Danasa“, ako „kosovski čvor“ bude „raspleten“ do proleća 2019, kako priželjkuju na Zapadu, „velike su šanse“ da Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i posrednica u briselskim pregovorima Beograda i Prištine, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, budu nominovani za „Nobela“.

Autori Tačijeve biografije su diplomatski urednik britanskog Tajmsa Rodžer Bojs i dugogodišnja novinarka tog lista Suzi Džeger, dok je predgovor napisao bivši kandidat za predsednika SAD Bob Dol, koji se smatra jednim od Trampovih savetnika. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, ta knjiga je dosad predstavljena u Londonu, Berlinu, Parizu, Beču, uz prisustvo bivšeg generalnog sekretara NATO lorda Džordža Robertsona, nemačkog diplomate Volfganga Išingera, austrijskog diplomate Volfganga Petriča, te bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt.