SRPSKA DECA NA NIŠANU: Posle napada na tinejdžere u školskom dvorištu, meštani u strahu

STRAHUJEMO da nam se ne ponovi Goraždevac, Staro Gracko…jer repetiranje pištolja i pucnjava na našu decu dokaz su da mogu da nam urade šta požele, a pritom, nema ko da nas zaštiti.
Šta treba da se dogodi da bi bezbednosne strukture i svi na svetu shvatili koliko su Srbi na Kosovu i Metohiji nezaštićeni? Pre svega naša deca, koja su nam sve, deo nas, naša radost, budućnost…

Ove reči Mladena Đošića (34) iz Donje Brnjice, većinski srpskog sela nadomak Prištine, oca devojčica od devet i šest godina, najslikovitije opisuju strah i revolt meštana koji su dodatno uznemireni posle preksinoćnog napada na devojčice i dečake u školskom dvorištu, jedinom mestu za izlazak srpske dece. U to dvorište, u kom je bilo šestoro dece uzrasta od četrnaest do šesnaest godina, u subotu oko 19.30 upala su dva albanska mladića.

– Među njima je bila i moja ćerka Katarina. Pozvala me je i rekla da su napadnuti, ali da su se, srećom, sklonili kod naših kumova. Objasnila mi je da su ih pojurili iz dvorišta i da su začuli pucanj – ispričao je novinarima odmah posle napada sa suzama u očima Siniša Vitović, otac tri kćerke.

Meštani ukazuju da se na snimku bezbednosnih kamera jasno vidi kako jedan od napadača šutira devojčicu, a drugi repetira pištolj i puca, dok srpski mališani beže. Kažu i da je policija pronašla čauru ispaljenu iz vatrenog oružja.

Donja Brnjica, inače, broji 460 meštana, a tokom poslednjih dvadesetak godina u selo su se doselile dvadesetak albanskih porodica.

– Nije ovo prvi put da napadaju našu decu. Sličan napad dogodio se pre nekoliko večeri, ali srećom, nije bilo pucnjave. Zato molimo Kfor i kosovsku policiju da zaštite nas i našu decu – kaže Zlatko Miladinović, jedan od roditelja napadnutih mališana.

Meštani Donje Brnjice održali su juče sastanak sa predstavnicima Kfora i Kosovske policije od kojih su zatražili da ih zaštite. Na sastanku je dogovoreno da se napad rasvetli, a počinioci privedu pravdi. Dogovoreno je i da tokom nastave i igre, decu u školskom dvorištu obezbeđuju patrole, kao i da se obezbedi pratnja za autobus sa srpskim učenicima koji nastavu pohađaju u Gračanici.

Revolt Zahtev Kforu i policiji za dodatnu zaštitu, Foto privatna arhiva
Zahtev da se poveća broj pripadnika policije i pripadnika Kfora koji moraju da patroliraju, posebno je naglasio i Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica, koji je Donju Brnjicu obišao odmah posle napada.

– Pre svega, moraju da nađu one koji rade ovakva dela, jer dokle god ne nađete počinioca, oni smatraju da tako nešto mogu slobodno da čine. Takvim ljudima je mesto u zatvoru, a ne na slobodi – rekao je Popović.

iyvor: novosti.rs