SNIMCI UŽASA SA RATIŠTA: Krvave borbe između Maroka i Fronta Polisario, ljudsko zlo isplivalo na površinu (VIDEO)

Snimljeno artiljerijsko granatiranje, kao i nasilne borbe, a onda je otkrivena prava istina o svemu. Eskalacijom događaja u Magrebu, koji su dostigli tačku sukoba između marokanske vojske i Fronta Polisario u Zapadnoj Sahari, korisnici platformi društvenih mreža delili su lažne video snimke i fotografije o tom sukobu. U jednom od video snimaka korisnici su napisali da je snimao trenutak kada se tokom nedavnih borbi prevrnulo vojno vozilo koje je pripadalo Frontu Polisario, pokazujući kako pikap nosi mitraljez i borce na njemu u pustinji, kako se prevrće tokom okretanja.

Međutim, istraživanjem je utvrđeno da je reč o snimku koji je prvi put objavljen u leto 2019. godine, a rečeno je da govori o saudijskoj vojsci dok se druga njegova verzija pojavila na jesen iste godine i rečeno je opisuje događaje u Libiji, a druga verzija istog klipa pripisana je vojsci Katara.

Bilo je i slika za koje se navodi da prikazuju vojna vozila i vojnike iza barikada, a rečeno je u toku proces dopremanja marokanskih kraljevskih snaga prema Zidu srama koji se proteže od Gergerata do tačke 55 i marokanske granice kako bi se sprečili bilo kakvi pokušaji blokade puta u budućnosti.

Slike koje kruže društvenim mrežama su stare i nemaju nikakve veze sa tim naporima, jer je iz istraživanja utvrđeno da opisuju manevre sprovedene tokom prošle godine između proleća i jeseni.

U drugom video klipu, vojna vozila su se pojavila usred pustinjskog područja tokom lansiranja raketa. Korisnici su rekli da to marokanske snage  ciljaju Polisario i objavili su je pod naslovom „Povratak oružanoj borbi za oslobađanje Zapadne Sahare“.

Ali u stvari, video je postavljen 2018. godine na platformi Jutjub i uglavnom se odnosi na vežbe koje je izvodila indijska vojska.

Ovakvo falsifikovanje događaja može biti svojstveno jedino izuzetno zlim i poremećenim umovima. Takve video reportaže mogu doći do hiljada lakovernih korisnika društvenih mreža i medija i prouzrokovati daleko gore stanje na zapadu Afrike, tj. u zapadnoj Sahari i Maroku.