Izbor UrednikaTopVesti

(ВИДЕО) Амерички професор: Срби, Хрвати и Босанци су генетски исти народ, исти је језик

Амерички професор Рој Касагранда објавио је вирални видео на ТикТок-у о Балкану и бившој СФРЈ, он тврди да су „Срби, Хрвати и Босанци исти људи који говоре исти језик с регионалним дијалектима“.

Амерички професор Рој Касагранда, предавач на универзитету у Остину, који се бави политиком, историјом и филозофијом, објавио је видео на ТикТок-у који је због његовог објашњења постао виралан у Србији.

Наиме, он је изнео своју визију Балкана и бивше СФРЈ рекавши да су Срби и Хрвати исти народ.

Професор Касагранда казао је да су Срби, Хрвати и Босанци „исти људи“, да говоре истим језиком, који имају одређене регионалне дијалекте и разлике, али да је у бити то исти језик.

– Србија се одвојила од Османског царства. У Србији су већином православци, у БиХ су већином муслимани, иако имају велику популацију православаца и католика. И онда Хрватска је католичка. Разлог зашто вам ово говорим јесте тај да људи који живе у Босни и Херцеговини, затим Срби и Хрвати, све су то исти људи. Говоре исти језик, имају неке регионалне дијалекте и разлике, али то је исти језик – тврди он.

Како би поткрепио ову своју тврдњу он даље објашњава да немачки језик има више варијација од оног језика којим говоре народи на подручју бивше Југославије.

– Људи у тим државама изгледају исто, генетски су исти, не можете их ни разликовати. Културолошки су исти, народи су измешани. Пре рата су били потпуно измешани, деца су ишла у школу заједно, куповали су у истим продавницама – каже професор.

Постоји само једна разлика међу Србина, Хрватима и Босанцима, како он каже мислећи на припаднике исламске вероисповести.

Он напомиње да је међу Србима, Хрватима и Босанцима једина разлика религија.

– Срби су као православци увек гледали према Русији, њима је она била узор, док су Хрвати као римокатолици гледали према Немачкој, Аустрији. Бошњаци су гледали према Турској јер су муслимани – појаснио је професор.

Извор: Медији