Vesti

Јасмин Кесеровић позвао муслимане: убијајте хришћане, курде га претукли и послали бос (VIDEO)

Објавом језивих видеоснимака Исламске државе у којима је позивао на убијање хришћана, Јасмина Кесеровића из Завидовића упознао је цео свет.

– Устаните муслимани. Убијајте хришћане и њихове слуге. У њиховим градовима и државама. Постављајте им експлозив под њихова аута, у њихове куће, у њихове канцеларије. Убијајте их снајперима и пригушивачима, убијајте их онако како сте у могућности, па макар то било и ножем – говорио је Кесеровић.

Јуче се у БиХ вратио и Емир Алишић чије је ратничко име било Еву Талха.

У видеоприлогу курдске телевизије, на питање како је доспео у Сирију – одговара:

– Да се помогне народу, због народа, деце, жена… Придружио сам се рату како бих подржао ислам, проширио га у све делове света. Када сам дошао у Сирију, на почетку није било Исламске државе, па сам се придружио Фронту Нусра – казао је Емир Алишић који је у Сирију довео целу породицу.

Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić i Emir Ališić deportovani su sinoć iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu, gde im je određen pritvor.

Na sinoćnjem ročištu izneseni su određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, između ostalog i da su ih za oproštaj, pre deportacije, tukli Kurdi.

Jedan od osumnjičenih – Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je došao bos. Papuče su mu dali sudski policajci.

Tužilaštvo BiH svima koji su izručeni po međunarodnoj poternici na teret stavlja učestvovanje u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu takozvane Islamske države, odnosno da su prekršili Član 201 Krivičnog zakona BiH.

Advokat jednog od osumnjičenih rekao je za Klix.ba da su deportovani državljani BiH kasno izručeni, da su kasno zakazana ročišta i da nije bilo vremena da se provere svi navodi.

Deportovani su takođe i Armen Dželko i Muharem Dunjić, ali ne putem međunarodne poternice pa će oni prolaziti kroz redovnu proceduru. Kako navodi Kliks, boraviće u prostorijama Državne agencije za istrage i zašitu (SIPA) dok ne budu predati u nadležnost Tužilaštva BiH.