Vesti

Aналитичар Бешић признао: Литије су уздрмале ДПС, просрпски блок је јачи од ДПС-а!

„У укупној констелацији, 42% гласова иде, по мојој процјени, просрпском блоку; од 33% до 36% иде ДПС-у што није лако процијенити због осцилација“, истакао је Бешић

Професор Факултета политичких наука у Београду и дугогодишњи аналитичар изборних процеса у Црној Гори, Милош Бешић, изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) да је усвајање Закона о слободи вјероисповијести уздрмало ДПС и ојачало политичку групацију српске провинијенције, истичући да се „просрпско бирачко тијело“ додатно мотивисало.

„Осим што је ДПС изгубио неколико процената свог бирачког тијела, а то су људи снажно везани за Српску православну цркву који су врло лоше су поднијели Закон о слободи вјероисповијести, још једна чињеница је по мојој процјени неповољнија за ДПС. А то је да је ДПС, доношењем тог Закона, појачао изборну партиципацију супротне стране. Један дио просрпски орјентисаног бирачког тијела, био је у апстиненцији јер нису осјећали капацитет и снагу у својим политичким представницима за промјенама и просто нису излазили на изборе. Овим Законом је подигнут ниво мотивације тих досадашњих апстинената да сада изађу и гласају. То је политичка колатерална штета коју ће ДПС морати да издржи на овим изборима.“

Међутим, он сматра да је ДПС изгубио свега 5-6% својих бирача.

„Тих 5% – 6% бирача које је ДПС изгубио или привремено изгубио, то су људи који су углавном пошли у апстиненцију. Дакле то нису људи који су промијенили страну“.

Ипак, Бешић је признао да је просрпски блок снажнији од ДПС-а, са, како је истакао, 42% гласова, у односу на ДПС, чију је снагу одредио са 33-36% упоришта у бирачком тијелу Црне Горе.

„У укупној констелацији, 42% гласова иде, по мојој процјени, просрпском блоку; од 33% до 36% иде ДПС-у што није лако процијенити због осцилација; рачунам три до четири мандата Бошњацима, два мандата албанским странкама; а ако буде један мандат хрватски – долазимо до неких пропорција које показују да имамо натегнуту ситуацију и да ће заправо од исхода у грађанском блоку зависити читав исход избора. То звучи парадоксално јер се ломе копља на око 12-13% бирачког тијела“, изјавио је Бешић, додајући да у грађански блок не спада велика коалиција „За будућност Црне Горе“ и коалиција окупљена око Демократа.

„У грађански блок рачунам ГП ‘Ура’, СДП и Социјалдемократе. И питање је како ће се унутар њих расподијелити гласови“.

У разговору за Радио Слободна Европа, Бешић је изјавио да ће пандемија коронавируса у значајној мјери утицати и на мању излазност, истовремено, признајући Српској православној цркви капацитет да мотивише грађане Црне Горе да изађу на литије и изразе протест против Закона о слободи вјероисповијести.

izvor: in4s