Uncategorized

MAKEDONIJA KAO KOLUMBIJA: Skoplje puno jeftinog kokainа, krenuo obračun dve najveće narko-mafije! (VIDEO)

Glavni gra  Severne Makedonije preplavljen je kokainom, zbog čega njegova cena na uličnom tržištu nikada nije niža, rekli su za NetPress policijski izvori upoznati sa materijom.

Prema izvorima, uz veliku količinu kokaina širom Skoplja, mreža dilera se širi „u malom obimu“. A korisnici droga, zbog nikad niže cene ovog narkotika koju diktiraju količine u prometu i koje, prema rečima sagovornika trenutno koštaju 50 evra po gramu, već dolaze iz svih slojeva života, mada je u prošlosti to smatrano privilegijom elite.

Proširenje mreže kako bi droga bila lako dostupna potencijalnim korisnicima, prema NetPress izvorima je najčešće korišćena prostorija, a mnogi skopski ugostiteljski objekti stavljeni su „pod kapu“ velikih dilera. Pod pritiskom nasilja i drugih ucena, vlasnici su bili primorani da dozvole drogu u svom lokalnom kraju. Pored toga, oni su saglasni da svoje dilere i posao uvek čuvaju kao zaposlene.

Povrh toga, takva osoba košta 700 evra mesečno, ali istovremeno predstavlja garanciju da se u tom objektu neće dogoditi nikakav incident. Zbog ovog „angažmana“ prethodni uvjeravaju vlasnike u saglasnost, koji će se, ako se ne povinuju, suočiti sa incidentima u prostorijama, a nakon dva ili tri takva incidenta, prostor naravno gubi goste.

Prema istim izvorima, najveću ulogu u distribuciji lekova imali su takozvane Aračinovska grupa i Grčec Group. Međutim, grupa iz predgrađa zapadnog Skoplja je u poslednje vreme mnogo organizovanija i jača od grupe Aračinovo, tvrde izvori. Takođe kažu da je mnogo više povezana sa visokim policajcima, inspektorima, pa čak i političarima i funkcionerima stranaka koji joj pružaju zaštitu koja joj je potrebna.

Početkom septembra do nešto pre 2019. godine, portal Lime objavio je pismo policijskih inspektora u kome se govori o dve pomenute kriminalne grupe.

Policija i inspektori iz Skoplja, albanske nacionalnosti, rekli su u pismu da su spremni da uđu u Aračinovo i Grčec kako bi razbili „bande droge“ u ova dva sela, ali da su ometali bliske veze lokalnih dilera sa inspektorima MUP-a. Prema tim policajcima, makedonski inspektori, kao i visoki zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova, ne samo da štite bande droge, već im služe i kao logistika.

„Glavonje iz Ministarstva unutrašnjih poslova, rukovodioci i inspektori višeg menadžmenta redovni su gosti na venčanjima i zabavama kod dilera droge“, izvestio je tada Lime.

Kao dokaz da je grupa Grčec jača, sagovornici NetPressa navode prošla ubistva koja su bukvalno razbila grupu Aračinovo. Oni navode brutalno ubistvo Kšelal Ajeti-Zeljo, za koje do sada niko nije odgovarao, kao i klasičnu mafijašku likvidaciju Naima Ajetija, za koju do sada niko nije odgovarao.

Nedavni slučaj u koji je umešana poznata glumica Silvija Stojanovska samo nagoveštava da su makedonski narko-bosovi umešani u velike trgovine kokainom u Evropi.

Stojanovska, osuđena na kućni pritvor zbog sumnje da je nekako učestvovala u trgovini kokainom, bila je partner istog čoveka koji je, pre manje od deset godina, takođe učestvovao u trgovini kokainom u slučaju madam Skoplja Pepsi. “

Reč je o Vojislavu Budisavljeviću, koji je zajedno sa glumicom priveden u koordinisanoj istrazi tri zemlje zbog sumnje u međunarodni promet droge i ilegalne međunarodne transakcije. U ovoj fazi postupka se ne daju detalji, ali sumnje su da je Stojanovska deo ilegalne međunarodne novčane transakcije.

Izvor: Kurir.rs/vesnik.com Foto: Profimedia