Vesti

Албанија мења Велику Британију у ЕУ?

Одлука Европске комисије да убрза процес придруживања ЕУ за Албанију и Северну Македонију показује да је изгубила разум, наводи Џон Лоланд.

Стручњак за европске интеграције и међународно криминално право сматра да Албанија деценијама представља центар трговином дроге у Европи. Бројни извештаји прошле године су ту земљу окарактерисали као „Колумбију у Европи“.

Када је реч о Северној Македонији Лоланд је блажи, али истиче чињеницу да 30 одсто популације те државе чине Албанци.

„Штавише, на Самит држава Западног Балкана, који ће бити одржан у Хрватској у мају, биће позвано и Косово. Територија Србије која је прогласила независност 2008, сачињена од 90 одсто албанског становништва, која дела као део Албаније. Еди Рама је чак 2018. рекао да би волео да види уједињење Косова и Албаније до 2025. године“, навео је Лоланд, некадашњи предавач на Сорбони.

Први талас нових чланица је само део дугорочног плана интеграције читавог Балкана, укључујући Србију и БиХ, у ЕУ.

„Немогуће је замислити које бенефиције ЕУ планира да оствари тако што ће Брегзит компензовати проширењем у најсиромашније и нестабилније делове Европе, само уколико не обратимо пажњу шта доносиоци одлука говоре. Председница Европске Комисије објавила је на Твитеру нову политику те институције уз хештег #геополитицалцомиссион. Другим речима, проширење на Балкан нема везе са економским интересима него са геополитиком“, закључио је Лоланд.

Ursula von der Leyen

@vonderleyen

Good message to our friends about EU enlargement process: Today the @EU_Commission proposes a credible & dynamic plan paving the way for opening accession talks with North Macedonia & Albania (🇲🇰🇦🇱). EU enlargement is a WIN-WIN situation.

Извор: b92.net, RAŠA TUDEJ