Uncategorized

Ohrabrenje za 400.000 parova bez potomstva: Država plaća više od TRI pokušaja vantelesne oplodnje

ODMAH posle najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi država parovima koji se bore da dobiju potomstvo mogla da omogući neograničen broj postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO), i da to može da se finansira, u Ministarstvu zdravlja, potvrdili su „Novostima“, počelo je razmatranje svih mogućnosti kako bi Vučićeva ideja, što brže i što jednostavnije mogla da se realizuje. Preispituju se kapaciteti šest državnih klinika, i novom, u četvrtak otvorenom centru u Subotici, a razmatra se i mogućnost da se privatnicima, mimo ponude RFZO za 4.300 postupaka, koja je zatvorena 31. januara, ponude dodatni ugovori za još veći broj postupaka u ovoj godini.

Zasad još niko ne može da precizira kada bi broj vantelesnih oplodnji, sa sadašnja tri koje pokriva zdravstveno osiguranje, mogao da se poveća. Ali, već sama najava da bi to moglo da se dogodi ide u prilog očekivanjima kako parova koji se bore za potomstvo, kojih prema procenama ima oko 400.000, tako i ginekologa koji su se zalagali da se omogući više pokušaja BMPO.

– Ako znamo da je uspešnost vantelesne oplodnje oko 30 odsto, onda možete da izračunate da na kraju, posle tri procedure, veliki broj parova ne dobije dete – rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“. – Nadamo se da će biti povećan. Da bi se uvela ova novina biće potrebno da se u Skupštini promeni Ustav broj postupaka o trošku RFZO.

Pročitajte i:Prekinut program Službe za zapošljavanje kroz koji je u Nemačku otišlo 800 zdravstvenih radnika: Država stopirala “izvoz“ medicinara

Prošle godine, o trošku osiguranja, urađeno je 4.000 BMPO, rečeno je u četvrtak „Novostima“ u RFZO. U evropskim zemljama, u proseku, radi se 1.058 procedura BMPO godišnje na milion stanovnika. Za Srbiju takav podatak ne postoji, jer niko ne broji parove koji na vantelesnu idu o svom trošku, u zemlji ili inostranstvu.

izvor: novosti.rs