Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

БУДЕ БОЉЕ, А ОНДА ДОЂЕ КРИТИЧАН ШЕСТИ ДАН: Наши лекари сведоче о новом забрињавајућем симптому код ковид пацијената

Не само да вирус корона не јењава ни током лета, што је изненадило све научнике и лекаре на свету, већ се последњих дана све више запажа један нови забрињавајући моменат код ковид позитивних пацијената.

Све чешће се спомињу критични пети и шести дан као тачка када се здравствено стање оболелог нагло погоршава.

Пацијентима у овим данима почињу да се јављају нагли, тешки симптоми, или им се они враћају након што им је неколико дана било боље.

– Вирус је распрострањен, показује нове клиничке манифестације, дешава се да се добро осећају и за пет-шест дана имају обострану упалу плућа. Сада нису само симотоми који су везани за респираторни део, већ и за дигестивни тракт, људи имају осипа по кожи. Сви који се лоше осећају, имају температуру 24 сата, морају да се јаве лекарима – поручује инфектолог у Општој болници Студеница Зорица Костић.

Сличног искуства је идиректорка Клинике за пулмолоцију Клиничког центра Србије професорка Виолета Михаиловић Вучинић, која истиче да су сви изненађени током епидемије јер респираторним вирусима лето није сезона.

Она је додала и да је на пролеће већина људи имала блажу глиничку слику, те да се симптоми сада погоршавају.

Овог пута је вирус толико непредвидив

– Овог пута је вирус толико непредвидив. Људима се појави температура, али немају друге симптоме. Температура падне и онда је наизглед све у реду, да би се после четири, пет, шест дана појавила пнеумонија. Опет нагли скок температуре, суви и перманентни кашаљ од ког не могу да дишу, малаксалост… Чим се такви сипмтоми појаве, то је велики сигнал да је пацијент у опасности. Њихов опоравак траје јако дуго, а сада је то поготово случај са млађим људима – рекла је она.

Све о чему лекари причају, из прве руке осетила је Тијана Н. (38) из Чачка. Како прича, први симптом који је приметила је, као и код већине људи оболелих од новог вируса, била повишена температура коју је имала два дана, да би јој након тога било боље.

„У вечерњим часовима одједном сам осетила језу, осећај хладноће на рукама, упркос чињеници да је напољу било топло. Измерила сам температуру која је била око 37,3, легла сам у кревет јер је и даље постојао субјективни осећај хладноће, кроз 10, 15 минута температура је била 37,8. Осетила сам слабост и малаксалост, која се јавила и следеће ноћи уз повишену температуру. Наредних четири дана сам нисам имала повишену температуру, само осећај благе малаксалости. Уз помоћ ПЦР теста сам установила да сам ковид позитивна“, испричала је 38-годишња жена.

Тај шести дан

Шест дана након појаве првог симптома, температура јој је нагло скочила, имала је јаку главобољу, била малаксала.

Скенер плућа је показао почетне промене, те је ова пацијенткиња одмах добила антибиотску терапију. Како је било реч о првом стадијуму пнеумоније, она није хоспитализована већ се све време лечила код куће.

Према новим искуствима пацијената и лекара, делује као да се упала плућа све чешће појављује након пет до шест дана, када се пацијенту стање знатно погоршава, те никако не треба игнорисати симптоме овог вируса.

Извор: Блиц

Коронавирус (Фото: pixabay. com)