Izbor UrednikaVesti

IZ BEBINE KUHINJE Grigoriju podmetnuli tekst IZ 2014!

Čim je crnogorski portal „Analitika“ pre dva dana objavio vest staru šest godina, prikazujući je kao taze vest, bilo je jasno da su kreatori kampanje spremili lomaču za metu. Vest da je episkop Grigorije osveštao spomenik poginulim pripadnicima kraljeve vojske u otadžbini u Bileći potom je prenesena na jedan hrvatski portal, takođe dovodeći čitaoce u zabunu kada se događaj u stvari desio.

Događaj od pre šest godina koji se predstavlja kao da se sada dogodio FOTO: Printscreen

Kreatori ove male igre bili su svesni da priča o sveštanju spomenika ubijenim pripadnicima Kraljeve vojske u otadžbini ne bi smela da se nađe na portalima u Srbiji, jer bi i kroz tu priču građani Srbije shvatili da Grigorije nije samo pomiritelj aktuelnih privrečnosti u Srbiji, već i pomiritelj istorijskih nesporazuma koje Srbi vuku iz Drugog svetskog rata. Rizik po njih bi bio pustiti tu vest pred onu publiku koja se godinama sistematski uverava da je u pitanju vladika ekumenista i nedovoljno dobar Srbin.

„Sramotni nasrtaji na vladiku Grigorija!“

Kada je spomenik osveštan te 2014. godine kažu da je u Bileći tada i formalno završen bratoubilački rat iz četrdesetih godina prošlog veka. Vladika Grigorije je održao istorijski govor pomirenja, apelujući na braću da se više nikada u budućnosti ne podele tako i toliko da su u stanju dići ruku jedni na druge. Podsetio ih je da Bileća slavi Svetog Savu, a da je upravo on mirio zavađenu braću. Pozvao je vladika tada na čuvanje i poštovanje i partizanskih grobova kao i spomenika kojim se taj dan stavila tačka na višedecenijski sukob u tom malom hercegovačkom gradiću.

Vest o sveštanju ovog spomenika te 2014 obišla je region, bez velike „buke i besa“ , u Srbiji je vladika i tada bio persona non grata, pa nije ni čudo što je vest o spomeniku i pomirenju u Bileći ostala u zapećku. Zahvaljujući Vučićevom propagandnom timu stvorili su se uslovi za podsećanje na jedan važan trenutak za zajednicu u kojoj je služio Grigorije. Upravo taj dan i taj događaj na najbolji način odslikavaju važnu osobinu ovog srpskog episkopa!

izvor: direktno.rs