Vesti

Вучић и патријарх Иринеј након састанка: Проблеми у ЦГ имаће велике последице (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић данас је разговарао са патријархом Иринејем о формирању одређене комисије да се види како правнички да се изађе пред светске и међународне организације у вези црногорског Закона о слободи вероисповести.

На почетку обраћања патријарх Иринеј је рекао да је данас имао прилику да се сретне са председником Вучићем и поразговарају о проблемима који нису мали и који ће имати великих последица.

Што се тиче стања у Црној Гори, нажалост тамо се дешавају крупни догађаји и тамо се догађа то да су Срби у великом проблему и гледали смо како и на кој начин да се ми односимо према тим проблемима – рекао је Иринеј и додао:

– Ја сам рекао председнику да треба ситуацију смиривати у интересу грађана и Црне Горе и Србије. Ми смо Црну Гору смтрали као део нашег народа, ништа против ње немамо. Они су самостални, али наши међусобни односи не треба да се мењају јер ми смо један народ – рекао је патријарх.

Како је рекао, на састанку су разговарали и о односима цркве и државе који никада није био овако складан.

– Црква ради и гледа свој посао, а држава свој. То што ради држава користи и цркви и обратно. Влада симфонија између цркве и државе – рекао је Иринеј.

Како је рекао јединствена су целина која ради у интересу свог народа.

– Хвала држави и председнику Вучићу што има разумевања за нас. Ми смо јединствена целина и све што чинимо радимо за све. Ми не осећамо никакве посебне тешкоће, јер многе помаже и решава држава. Надамо се да ћемо тако продужити и у будућности. Потребно је о свему што се дешава разговарамо и налазимо пут најбољег решења и односа народа и цркве и државе – рекао је Иринеј.

Председник је истакао да је данас дошао по савете, како би чуо мишљење његове светости патријарха српског.

– Чули смо речи разума и смиривања и оно на чему је Патријарх инсиситрао је неопходност пуног јединства српког народа и да схватимо са каквим се проблемима суочавамо, и да поштујемо државне границе – казао је председник Вучић.

Вучић је рекао да ће држава да настави да ради на јединству српског народа.

– Разговарали смо и о очувању наших светиња. Патријарх је рекао да размишља да се формира стручна, међународна комисија, која би штитила интересе српске цркве и српског народа у Црној Гори. Ми ћемо у сваком случају помоћи и заједнички деловати – рекао је Вучић.

– Што се тиче Храма Светог Саве задовољан сам што смо имали улогу у изградњи тог храма. Нису то само верске ствари, већ ће сужити нашем народу у сваком смислу. Зарађиваћемо више новца и у туристичком смислу, биће и симбол окупљања. Поносан сам што ћемо тај посао да завршимо – додао је Вучић.

– Верујем да и у наредном периоду да ће се некако сви привести разуму и да ћемо моћи на нормлан начин да гледамо у будућности и размишљамо о екомомским резултатима. Упознао сам патријарха са свиме што смо радили претходних година. Задовољан сам тешким радом који смо постигли. Ми поштујемо и интегритет БиХ, наставићемо и подршку РС која никада није била већа – рекао је председник Вучић, и додао:

– Срећан сам што сам председник земље у време док је на чеклу СПЦ патријарх Иринеј. Ми ћемо увек бити подршка цркви, од нас, без обзира, никада неће чути тешку реч.

Додао је да је уверен да ћемо успети да сачувамо мир за наш народ ма где живели.

Патријарх је рекао да је народ спреман да брани своје историјске светиње.

– Не знам какве ће рђаве последице бити ако не дође до решења, молим се да разум победи – казао је патријарх Иринеј.

Вучић је рекао да је најбитније да се сачува мир и да не дође до тензија.

– Мислим да нико не жели да неко дође и да заузима манастир Острог. Оно што ми можемо да урадимо је ограничено. Речима, струком и правно мора да укажемо свима у свету о чему се ради – истакао је председник Вучић, истичући да су Срби јединствени ма где год да живе, као и да не постоје разлике и границе.

Вучић је истакао да је увек спреман за састанак са представницима Црне Горе.

– Мислим да ћемо имати састанак у Карловцима, где ће бити многи регионални лидери, можда дође и председник Ђукановић. Ми смо разговарали у Тирани, ставови су другачији. Да се штитимо што припадамо српском народу, не пада ми на памет. Ако у свему овом што се збивало нашем народу, то је да се показало јединство српског народа – рекао је председник Вучић.

– Разговараћемо како да помогнемо нашој цркви. Не разумем се у митрополије и епархије, за мене постоји само СПЦ – поручио је Вучић гостујући синоћ у емисији РТС-а „Око“.

Казао је да су Србији руке прилично везане и да чини колико може.

Сусрет је планиран за 9 сати, а након тога предвиђене су изјаве за медије.