Izbor UrednikaVesti

SRBI ZAUZIMAJU JUŽNU AMERIKU: Misteriozni Tito vodi operaciju (VIDEO)

Sve veći broj Srba na južnoameričkom kontinentu koji zauzimaju vodeći poziciju u organizovanju šverca kokaina u istočnu Evropu, nalazi se pod lupom međunarodnih policija, a za izvesnim Titom, čovekom koga je peruanska specijalna jedinica označila moćnijim čak i od El Čapa, sada intenzivno traga američka DEA. Međutim, kako je došlo do stvaranja i jačanja srpskog kartela u Južnoj Americi?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo se vratiti unazad najmanje 15 godina, jer su tada zabeleženi prvi kontakti sa Latinskom Amerikom koje su ostvarivali kriminalci sa Balkana, mahom iz Srbije i Crne Gore. Novinski tekstovi iz tog perioda svedoče da to nisu obavezno bili ljudi sa kriminalnim dosijeom, niti osobe koje su bežale od ruke zakona na našim prostorima, već oni koji su videli priliku da dobro zarade.

Srbi su vremenom ostvarivali sve veći broj kontakata u Urugvaju, Peruu, Brazilu i drugim zemljama. U prvi mah su, kako su to ranije objašnjavali stručnjaci, odrađivali „manje“ poslove utovara i istovara, čime su sticali poverenje velikih grupa koje vode svetski poznati narko-bosovi. Nije im mnogo trebalo da se na hijerarhijskoj piramidi uzdignu na sam vrh i da danas za njima tragaju svetske policije.

U vremenu kada se tržište kokaina smatra drugim najvećim na svetu i kada je procenjeno da samo u zemljama EU „beli prah“ koristi više od četiri miliona ljudi, srpski državljani našli su način da njima zagospodare i „uberu“ milionske prihode.

Policajac specijalne grupe DIRANDRO (Nacionalna policija Perua), koji usko sarađuje sa američkom DEA, objasnio je za peruanske medije da se intenzivno traga za izvesnim Titom, Srbinom za kog se sumnja da u svojim rukama drži sve konce transporta kokaina iz Latinske Amerije u Evropu.

– Tito je postao važan „plen“ za DEA. Rođen je u Srbiji, ima između 45 i 50 godina, a njegov značaj možda je i veći od onoga koji je nekada imao Hoakin Guzman (El Čapo), koji je osuđen na doživotni zatvor – objasnio je agent i dodao da je muškarac koji se krije iza pseudonima Tito „čudovište koje ne štedi novac kako bi zadovoljio evropsko tržište, ali se dobro brine o sebi“.

Šira javnost je ovog Tita upoznala kada je peruanska policija prisluškivala razgovore poznate porodice kriminalaca Loza, čiji su članovi posle višegodišnje istrage uhapšeni zbog šverca droge, ali i niza drugih krivičnih dela u koja su bili upleteni.

Kasnije je objavljeno da je reč o muškarcu starosti između 45 i 50 godina, a da je nekada davno, pre više od decenije, u Srbiji radio kao profesionalni bokserski trener, te da je preko sporta uspeo da uspostavi čvrste kontakte koji su mu kasnije pomogli u ilegalnom biznisu.

Upravo taj detalj, boks, privukao je pažnju javnost, jer su samo u protekle dve godine uhapšena dva boksera sa naših prostora, osumnjičena da su odgovorna za transport velikih količina kokaina. Peruanski mediji označili su ih kao Titove ljude.

David Cufaj u medijima se prvi put spominje 2017. godine, kada ga je policija uhapsila zbog pokušaja da sa još pet osoba prošvercuje dve tone kokaina sakrivenih u limenkama špargle, čija se vrednost procenjivala na 174 miliona dolara.

Pisalo se da je bio u prijateljskim odnosima sa narko-bosom Hozeom Rohasom, vlasnikom nekoliko građevinskih kompanija koje su se takođe bavile transportom, što se smatralo paravanom za šverc kokaina.

Koliko su se veze Cufaja razgranale i učvrstile, govori podatak da je nakon kratkog boravka u pritvoru pušten da se brani sa slobode. Takva odluka sudije Anđela Mendivila naišla je na veliku osudu, jer je i najvećim laicima bilo jasno da će Cufaj iskoristiti priliku i pobeći, uprkos tome što se sud branio kako je Cufaj dokazao da radi za jednu rudarsku kompaniju, ali i kao pomoćni trener u klubu „Bolivar“.

Tako je i bilo. Cufaj je nestao bez traga.

Nedugo posle drame oko Cufajevog bekstva, pao je i Smail Šikalo, Cufajev prijatelj iz detinjstva. Policija je prilikom hapšenja Šikala i još jednog Peruanca u luksuznom naselju u gradu Truhuljo pronašla i 800 paketa kokaina. Njihova namera bila je da kokain spakovan u manje pakete prošvercuje u tovaru sa ribom, a komercijalna vrednost zaplenjene droge procenjivana je na 800 miliona dolara.

Posebnu vezu između Cufaja i Šikala predstavlja činjenica da su još kao deca zajedno trenirali boks u istom klubu, zbog čega se pretpostavlja da su se sa misterioznim Titom spojili upravo preko sportskih veza.

Međutim, pre Šikala i Cufaja, nešto „veći igrač“ za šverc „belog praha“ iz Latinske Amerike u Evropu bio je Zoran Jakšić, poznat po članstvu u klanu „Amerika“, koji je devedesetih godina u Srbiji potisnula poznati voždovački klan . Peruanski mediji navode da je Tito Jakšića, još davnih dana, slao da nadgleda pakovanje i transport droge i ostvari kontakte sa tamošnjim narko-bosovima.

Posebnu vezu između Cufaja i Šikala predstavlja činjenica da su još kao deca zajedno trenirali boks u istom klubu, zbog čega se pretpostavlja da su se sa misterioznim Titom spojili upravo preko sportskih veza.

Međutim, pre Šikala i Cufaja, nešto „veći igrač“ za šverc „belog praha“ iz Latinske Amerike u Evropu bio je Zoran Jakšić, poznat po članstvu u klanu „Amerika“, koji je devedesetih godina u Srbiji potisnula poznati voždovački klan . Peruanski mediji navode da je Tito Jakšića, još davnih dana, slao da nadgleda pakovanje i transport droge i ostvari kontakte sa tamošnjim narko-bosovima.

Tri godine kasnije osuđen je na 25 godina zatvora zbog krijmčarenja kokain hidrohlodira u Evropu i Severnu Ameriku. Prema saopštenju peruanskog tužilaštva, Jakšić je nabavljao velike količine kokain hidrohlorida i bio je glavni finansijer međunarodne mreže posvećene ilegalnoj trgovini drogom pod nazivom „Golondrinas“ (Gutači).

Spominjan je u medijima i kada je narko-bos Horhe Medina Gaviljan pobegao iz zatvora u Peruu, jer se smatralo da je taj beg organizovao i finansirao upravo Jakšić. Medina je pobegao 30. marta 2017. godine, i to u đubretarskom kamionu koji je vozio otpad iz zatvora. U tome su mu pomogla dvojica policijskih službenika, a čitavu akciju finansirao je njegov stari prijatelj i saradnik Zoran Jakšić.

izvor: srbijadanas.com