Vesti

Иживљавање: Вандали на српском гробљу поново порушили споменике (ФОТО)

У повратничком селу Жач, у Метохији, у општини Исток, непознати вандали поново су порушили надгробне споменике на сеоском српском гробљу, сазнају Новости.

Споменици и столетна стабла на гробљу порушена су уочи Задушница током којих Срби посећују гробове својих предака, а сличан призор повратници затекли су и пре неколико година када су рушећи столетна стабла, Албанци порушили српске гробове.

Сечом старих столетних записа лопови су свесно поломили и споменике на која су падала посечена стабла – каже Малиша Ђурић, председник Привременог органа општине Исток напомињући да је на гробљу у Жачу оштећена и мала црквица.

Вандали су истовремено, по речима председника Ђурића, пре неколико дана демолирали српску цркву у Ђураковцу месту у општини Исток која је посвећена свим Српским светитељима, а која је била је и раније на мети вандала. Иначе, у Ђураковцу од више десетина српских домаћинстава од 1999. године више нема Срба, док је у Жачу од тридесетак српских породица сада свега дванаест које су се вратиле 2006 године.