Izbor UrednikaVesti

Amerikanci tvrde: Napravili smo vakcinu protiv smrtonosnog virusa

Naučnici teksaške kompanije za genetički inženjering “Grefeks” u Hjustonu tvrde da su stvorili vakcinu protiv korona virusa.

Oni su rekli da su dovršili razvoj vakcine i da je ona spremna za testiranje na životinjama i dalji proces kod regulatornih tela, preneo je “Dejli mejl” dodajući da se ova vest pojavila nakon što su britanski naučnici objavili da su započeli testiranje svoje vakcine, a istraživači Univerziteta Teksas da su napravili jedinjenje za koje veruju da može poslužiti u borbi protiv epidemije novog korona virusa Kovid-19.

Bezbroj naučnika širom sveta utrkuje se da nađu vakcinu protiv brzo širuće epidemije novog virusa, iako imaju različite pristupe. Razvoj vakcine je, međutim, samo prvi korak ka njenoj distribuciji. Većina procena ukazuje da od testiranja do proizvodnje može proći 18 meseci do dve godine.

Teksaški istraživači su istakli da za pravljenje vakcine nisu koristili nijedan oblik samog korona virusa – bio živ ili neaktivan. Većina vakcina sadrži bilo živ, oslabljen virus, ili neaktivnu formu patogena. Ali, o novom korona virusu se zna veoma malo. On se širi veoma brzo i do sada je zaraženo više od 76.000, a umrlo 2.247 osoba, pa naučnici nisu želeli da rizikuju izlaganje smrtonosnom patogenu. Oni su svoju vakcinu napravili na osnovu adenovirusa, koji su najčešći uzroci virusnih respiratornih infekcija i čine 2-5 odsto prehlada. Naširoko se koriste u pravljenju vakcina.

Druge kompanije su zasnovale svoje potencijalne vakcine na onoj razvijenoj tokom epidemije SARS-a, koja je napuštena kad je širenje infekcije opalo nakon šest meseci. Iz “Grefeksa” veruju da je njihov proces za proizvodnju vakcine među najbrže mogućima.

– Trik u pravljenju vakcine je da možete proceniti da li ćete moći da napravite određeni broj doza, brzo i efikasno je testirati i potom isporučiti pacijentima, a mi smo dobri u tome – rekao je izvršni direktor kompanije Džon Prajs.

Naučnici širom globusa utrkuju se da stvore vakcinu

“Dejli mejl” ukazuje da su američki Nacionalni instituti zdravlja dali kompaniji 18,9 miliona dolara da razvije platformu za brz razvoj vakcine, koja bi im omogućila da u bazičnu formulu dodaju nekoliko specifičnih sastojaka. Nakon testiranja na životinjama krenuće prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima, pa još dve takve faze, da bi konačno svoje odobrenje dala Agencija za hranu i lekove (FDA). Čak i uz ovakvu ekspeditivnost testiranje koje FDA traži je temeljno i uzima vremena, pa je verovatno da će proizvodnja vakcine morati da sačeka bar 18 meseci do dve godine.

U međuvremenu, naučnici Univerziteta Teksas u Ostinu napravili su trodimenzionalnu mapu strukture novog korona virusa, koja će pomoći u naporima za pravljenje vakcine.