Vesti

Колић: Молим браћу Муслимане да се и они моле за утамниченог владику Јоаникија

Данас сам се, прије сабах намаза, испред Сахат Куле у Подгорици помолио за мир, владику Јоаникија и сав православни народ у Црној Гори.

Молим своју браћу Муслимане да се данас помоле за мир, међувјерски и међунационални склад, за сву браћу свих вјера и нација, а посебно за владику Јоаникија који је неправедно, политички мотивисано ухапшен и утамничен.

Ми смо браћа, а брат угроженом брату мора прискочити у помоћ и помолити се за њега, за његово здравље и спас. Нити један човјек не смије слушати, а нарочито не послушати гласове који позивају на насиље, братомржњу и ратове, а који долазе од људи заробљених у прошлости. То није будућност наших породица, наше земље и наше дјеце. Наша звијезда водиља треба да буде помирење, љубав, слога и заједништво.

Неки данас у остваривању својих циљева не зазиру од проливања братске крви, суза мајки и сестри, лелека наших очева. Такве морамо презрети и сабрати се љубављу, поштовању и уважавању једни других. Ни једна вјера не позива на мржњу, а они који позивају на ратове и немире, не позивају у име вјере, у име слободе и у име љубави.

Ових дана хапси се великодостојник Цркве у којој се Богу моле моје колеге, пријатељи, комшије. Мој другови из ђачких и саборци из посланичких клупа, моја браћа са којима дијелим и срећу и тугу. Са којима прослављам најљепше тренутке живота, али се савјетујем када је тешко. Њихова вјера и њихова Црква је нападнута. Моја је обавеза је да увијек помогнем угроженом, тако сам васпитан од малена.

Јутрос сам одлучио да се помолим драгом Аллаху да исправи неправде које се данас наносе нашој браћи, да посије љубав слогу и мир међу људима.

И завршавам на крају поучном причом: Када је Омер дошао у Јерусалим, не у тенку или авиону већ на камили, патријарх Софроније му је пожелио добродошлицу и предао кључеве града затим га позвао да се помоли у базилици.

Омер је на то одговорио: „Ако се ја будем молио ту, муслимани ће хтјети да се моле, одузет ће вам цркву, а ја желим да остане ваша.“ Умјесто тога Омер се помолио у близини црвке.

Браћо, помолимо се за спас сваког човјека на земљи. Не гледајмо разлике и ширимо љубав. Јер нема те неправде која ће побиједити љубав.